Nyheter

”Jesus Revolution” till svensk bio i september

Distributören hoppas på avtal med Filmstaden – annars visas filmen på andra biografer

Bolaget bakom Barfota rop har fått de svenska biografrättigheterna till filmen om 1970-talets kristna ungdomsväckelse i USA. I första hand hoppas man på ett avtal med Filmstaden, med premiärdatum i mitten av september.

Just nu arbetar Barfota Productions med att texta Jesus Revolution till svenska och att omvandla den till bioformat, berättar bolagets projektledare Maria Viklund för Dagen.

Den 15 september har satts som ett möjligt releasedatum, så att filmen hinner gå på svenska biografer innan Netflix börjar streama den senare i höst.

– Det är klart att vi hoppas att Filmstaden tar filmen, eftersom vi vill att den ska nå ut så brett som möjligt, säger Maria Viklund.

– I annat fall får vi göra upp med andra biografägare, och också församlingar, så att det blir möjligt att se filmen på bio.

Engagemang för barn

Maria Viklund har just kommit hem från några intensiva dagar på Bootcamp på Ralingsåsgården, där hon hållit i barnspåret på det kristna lägret.

Det var hennes engagemang för barn som fick henne att kasta sig in i filmvärlden, och att regissera och producera Barfota rop, som skildrar barnens del i väckelsen i Sverige på 1840-talet. Det var under det arbetet som hon satte sig in i processen kring produktion och distribution av filmer.

Maria Viklund är producent och regissör av filmen "Barfota rop".

– I samband med det bad jag en bön om att få använda min nyvunna kunskap inom filmbranschen till att hjälpa någon annan att få ge ut film, säger Maria Viklund.

Kort efter det blev hon uppringd av det norska distributionsbolaget Inspirasjonsfilms ägare Øyvind Kleiveland, som ville distribuera Barfota rop i Norge, där filmen nu streamas av SF Anytime.

– Han berättade att han skaffat de nordiska rättigheterna till Jesus Revolution av den internationella distributören Sony Pictures. Jag bad honom att höra av sig om han behövde hjälp med att få ut filmen i Sverige, och det gjorde han efter en tid, säger Maria Viklund, som tycker det känns ”roligt och nästan lite overkligt” att få hjälpa fram en kristen film till biodukarna.

Granskas av Statens medieråd

Just nu granskas Jesus Revolution av Statens medieråd, som avgör vilken ålder som ska rekommenderas vid visningen. För Barfota rop sattes en nedre gräns på sju år.

– Jag tror att det blir en elvaårsgräns för Jesus Revolution, eftersom det är mer av en ungdoms- och vuxenfilm, säger Maria Viklund, som ser likheterna med den egna filmen.

Barfota rop handlar om ett historiskt skeende på 1840-talet. I Jesus Revolution har det flyttats fram till 1970-talet. I båda fallen får man följa hur en väckelse föds.

Filmaffisch för "Jesus Revolution".

Dagen har tidigare skrivit om hur Jesus Revolution i USA bland annat inspirerat till massdop på de platser som visas i filmen. Och oavsett var Jesus Revolution visas, hoppas Maria Viklund att församlingar ska se filmen som ett tillfälle att berätta om hur kristen tro kan förändra liv inte bara i 1970-talets Kalifornien utan i dagens Sverige.

– Filmen är väldigt stark, med ett budskap om hur Jesus kan förvandla liv, och är ett wake up call till kyrkorna att vara med när väckelsen kommer, säger hon, och berättar att filmen inom kort får en svensk hemsida.

”Kristna behövs i filmindustrin”

Något som Maria Viklund säger att hon fått upp ögonen för under arbetet med Barfota rop, är vilken komplex kedja som leder fram till att en film visas på bio.

– Det som gör att det dröjer att kristen film visas här är inte tveksamhet från biografägarnas sida, utan att det finns för få kristna som driver på och ser till att filmerna distribueras. Det behövs kristna på varje post också inom filmindustrin, säger hon.

Att distribuera en storfilm, särskilt om den som Jesus Revolution redan gått för fulla biosalonger i USA, är inte gratis. De nordiska rättigheterna har dock i sin helhet bekostats av Inspirasjonsfilm, som sedan avtalat med Barfota Production om en viss procentsats på intäkterna i Sverige.

---

Fakta: Jesus Revolution

  • En 120 minuter lång dramafilm regisserad av Jon Erwin och Brent McCorkle.
  • Handlar om hur evangelisten Lonnie Frisbees möte med församlingspastorn Chuck Smith i Kalifornien 1968 banade väg för 1970-talets ungdomsväckelse.
  • Drygt 20 000 unga människor lät döpa sig under bara ett par års tid och samarbetet mellan de två kristna ledarna har beskrivits som den tändande gnistan för både Jesusrörelsen, församlingen Calvary Chapel och för det som senare skulle bli Vineyard.
  • Huvudrollerna spelas av Kimberly Williams-Paisley, Joel Courtney och Jonathan Roumie. Den sistnämnda är samma person som spelar Jesus i tv-serien ”The Chosen”.
  • Filmen hade premiär i USA den 24 februari, och har spelat in drygt 53 miljoner dollar.
  • I Norge förhandsvisades Jesus Revolution i slutet av juni, med premiär i augusti.

---

Fler artiklar för dig