Nyheter

“Vi vill vara med och göra skillnad i minst 30 år till”

Svenska kyrkans unga jubilerar med samtal om kristen tro, kost, och försoning med samerna

När Svenska kyrkans unga samlas till riksårsmöte är ekonomi, organisationsfrågor och verksamhetsplanering självklara inslag. Men lika viktigt är bönen, måltids- och gudstjänstgemenskapen.
– Vi vill vara en trygg mötesplats där unga kan upptäcka och dela kristen tro med varandra, säger avgående ordförande Tova Mårtensson.

På riksårsmötets dagordning står självklara programpunkter som att klubba en budget och en verksamhetsplan för det kommande året. Ordförande Tova Mårtensson lyfter fram det som är grunden till att Svenska kyrkans unga existerar, och som handlar om dess grunduppdrag.

– Att äta tillsammans, fira gudstjänst tillsammans, be tillsammans och sätta Kristus i centrum är precis lika viktigt som att samtala om och bestämma hur vi ska arbeta vidare med olika frågor. Det är i bönerna, måltiderna och när vi delar med varandra det som ligger på våra hjärtan som vi enas, säger hon till Dagen.

Samlas i Jönköping

Svenska kyrkans unga samlar personer upp till 30 års ålder och till årets riksårsmöte, som hålls i Jönköping den 3–6 augusti, har ungefär 110 ombud anmält sig. Samlingarna hålls dels i Sofiakyrkan och dels i Per Brahegymnasiet. I mässan som inleder riksårsmötet predikar Växjös biskop Fredrik Modéus.

Tolv motioner med olika förslag, samt två interpellationer, där frågor ställs till styrelsen, har kommit in. Och bland de frågor som kommer att diskuteras finns om nästa års riksmöte ska hållas fysiskt eller digitalt och hur Svenska kyrkans unga ska fostra medlemmarna i en demokratiskt anda.

– Vi har också fått in två motioner där motionärerna vill ha fler olika kostalternativ på våra riksarrangemang. Det tycker jag är ett bra exempel på att det finns en stor bredd på de frågor som våra medlemmar är engagerade i. Det bådar gott för framtiden, säger Tova Mårtensson.

En av propositionerna tar upp den försoningsprocess som Svenska kyrkan inlett med samerna. Och där är utgångspunkten för Svenska kyrkans unga att ställa sig bakom den handlingsplan som Svenska kyrkan satt upp och där kyrkan bland annat bett om ursäkt för sin inställning till samerna.

Val av ny ordförande

Det blir också ett byte på ordförandeposten. Efter två år som ordförande lämnar Tova Mårtensson sitt uppdrag, och anledningen är att hon ska börja studera på Lunds universitet till hösten. Hon tycker det är viktigt att visa att det inte behöver vara ett ”krav” att sitta fyra år, som kanske är det vanliga.

– Det har varit en ära för mig att få leda en av världens finaste kristna organisationer. Det var i Svenska kyrkans unga som jag själv kände mig trygg och hemma för första gången. Att genom mitt engagemang få ge tillbaka lite av det jag fått har känts väldigt bra, förklarar hon och återkommer till grunduppdraget:

– Målsättningen är vi ska få vara det trygga navet i livet för unga människor. Det är svårt att vara ung och troende kristen i svensk skola i dag – och även i samhället i stort. Därför är det så viktigt att det finns mötesplatser där unga människors tro tas på allvar och där det inte är konstigt att tro på Gud. Och vi vill vara en sådan organisation.

I år fyller dessutom Svenska kyrkans unga 30 år, vilket bland annat kommer att märkas genom en stor fest på riksårsmötet. Ett långbord kommer att dukas upp under en av årsmötesdagarna. Svenska kyrkans unga bildades 1993 och hade vid det senaste årsskiftet 10 847 medlemmar i 13 distrikt i 409 aktiva lokalföreningar runt om i landet.

– Vi vill vara med och göra skillnad i minst 30 år till och bana väg för nya generationer som vill ta sin kristna tro på allvar.

Valberedningens förslag till ny ordförande för Svenska kyrkans unga är Noa Edwardsson. Han kommer från Taberg utanför Jönköping i Växjö stift, men bor i dag i Malmö där han precis tagit organistexamen på Musikhögskolan i Malmö.

---

Fakta: Svenska kyrkans unga

  • Bildades 1993.
  • Har 10 847 medlemmar.
  • Finns i 13 distrikt, vilka motsvarar Svenska kyrkans stift.
  • Har 409 aktiva lokalföreningar.
  • Riksårsmötet är högsta beslutande organ.
  • Har sitt riksårsmöte i Jönköping den 3–6 augusti.

---

Fler artiklar för dig