Nyheter

Schwarzenegger får pris av förintelsemuseum

Skådespelaren, tyngdlyftaren och politikern får pris för sitt arbete mot antisemitism

Arnold Schwarzenegger har under lång tid uttalat sig mot antisemitism genom olika plattformar. Nu belönas han med ett pris från ett amerikanskt förintelsemuseum.

Skådespelaren, kroppsbyggaren och före detta Kaliforniaguvernören Arnold Schwarzenegger får “priset för mod” av förintelsemuseet Holocaust Museum i Los Angeles för att han under en lång tid jobbat emot “antisemitism och trångsynthet”, rapporterar Hollywood Reporter. Museet hänvisar till Schwarzeneggers inlägg på sociala medier, plattformen han främst använt för att motarbeta antisemitism.

– Genom att tala ut offentligt förkroppsligar Arnold museets grundprincip: att inspirera mänskligheten genom sanning, säger Holocaust Museums vd Beth Kean till Hollywood Reporter.

Son till nazistofficer

Utöver engagemang i sociala medier och offentliga uttalanden har Arnold Schwarzenegger skapat eventet “Terminating hate”, där han bjudit in talare för att tala om och motverka antisemitism. Som son till en nazistofficer säger han sig på nära håll ha sett hur en hatisk inställning till andra människor påverkar en som person.

– Ingen som har valt hatets enkla väg har någonsin kommit fram och tänkt: “Vilket liv jag har haft.” Nej, de dör lika eländigt som de levde, säger Arnold Schwarzenegger i en Youtbevideo.

Arnold Schwarzenegger kommer att ta emot priset under Förintelsemuseets årliga gala den 6 november.

---

Fakta: Arnold Schwarzenegger

  • Arnold Schwarzenegger föddes i Österrike 1947, några år efter andra världskriget. Fadern var officer och medlem i nazistpartiet.
  • Schwarzenegger flyttade till USA 1968 och har haft en framgångsrik karriär som bodybuilder, actionskådespelare och politiker. Han var 23 år gammal när han vann bodybuildingmästerskapet Mr Olympia, och var på den tiden den yngsta mannen att ha vunnit tävlingen.
  • Arnold Schwarzenegger engagerade sig i republikanska partiet, och blev vald till Kaliforniens guvernör 2003, vilket han var fram till 2011. Han har efter det återgått till skådespeleri, och är nu aktuell med tv-serien Fubar på Netflix.

---

Fler artiklar för dig