Nyheter

Talibaner bränner instrument och bannlyser musik

Regimen menar att musik “vilseleder ungdomar och förstör samhället”

Musik kan enligt talibanerna ”vilseleda ungdomar” och ”förstöra samhället”. Det är nu förbjudet att hålla på med musik, och talibanerna i västra Afghanistan har börjat elda upp instrument. Musikskolor är stängda och musiker flyr landet.

Talibanernas religiösa polis har börjat bränna musikinstrument på bål, bara några dagar efter att de förbjudit skönhetssalonger att verka, rapporterar Deutsche Welle (DW).

Bilder på när talibanerna bränner musikinstrument i provinsen Herat i västra Afghanistan började spridas i söndags på sociala medier. Sheikh Aziz al-Rahman, som leder ”Ministeriet främjande av dygd och förebyggande av odygd” menar att musik ”vilseleder ungdomar och förstör samhället”.

Bilder som släppts av talibanerna visar hur de eldar upp musikinstrument och redskap, som gitarrer, klaviaturinstrument och högtalare.

Afghanistan är ett land med en rik musiktradition – med inspiration från indisk och iransk musik, och även modern pop. Men varken nu eller när talibanerna hade makten på 90-talet har det hindrat regimen från att förbjuda musik. På 90-talet var framför allt icke-religiös musik förbjuden.

Sedan talibanerna tog över makten i landet har musikskolor stängts och musiker har flytt landet, skriver DW.

Har återinfört sharialagar

Talibanerna, som vid sitt maktövertagande sommaren 2021 utlovade ett progressivare styre än vad många befarade – med ökade rättigheter för kvinnor och minoriteter – har i stället återinfört strikta sharialagar, förbjudit flickor från att studera och kvinnor från att jobba inom de flesta yrken samt avrättat flera människor offentligt, rapporterar DW.


Fler artiklar för dig