Nyheter

Psalmsångare får miljonskadestånd efter covidprotest

Amerikansk stad går med på förlikning efter olovliga arresteringar

Medlemmar i en amerikansk kyrka arresterades när de hösten 2020 under pandemin sjöng psalmer utomhus i protest mot regler om obligatoriskt munskydd. Men staden stämdes för polisens agerande och har nu gått med på att betala de drabbade drygt 3,1 miljoner svenska kronor.

Stämningsansökan lämnades in av Gabriel Rench, diakon i Christ Church, och nu har staden Moscow i delstaten Idaho, gått med på en förlikning vilket ger kyrkan 300 000 dollar, rapporterar Christian Post.

Arresteringarna inträffade vid en så kallad ”Psalmsångsprotest” i Moscow i delstaten Idaho. Församlingsmedlemmar från Christ Church (Kristi kyrka) samlades den 23 september 2020 utanför Moscows stadshus och sjöng psalmer. Detta som en reaktion på att staden infört en regel om obligatoriskt munskydd under covidrestriktionerna.

Händelsen uppmärksammades över hela USA, inte minst av dåvarande presidenten Donald Trump, som reagerade med att skriva ”Demokraterna vill stänga ner våra kyrkor permanent” på Twitter.

– Jag är glad att denna skamliga saga är över, men tyvärr blev det en hög kostnad för stadens skattebetalare. Jag beräknar att det gick åt omkring 500 000 dollar av stadens resurser på denna kamp, inklusive den förmedlade uppgörelsen, säger Gabriel Rench, diakon i Christ Church, som var en av dem som lämnade in en stämningsansökan.

Kritik har riktats mot kyrkan, då protesten ansågs vara olaglig och uppmuntra osäkert beteende under covidrestriktionerna. Men kyrkan har sedan dess kunnat bevisa att ”Psalmsångsprotesten” skyddas av konstitutionen som ”uttryckande och associativt beteende” vilket, enligt Christian Post, gjorde att polisen saknade laglig grund för att arrestera församlingsmedlemmarna.

Fler artiklar för dig