Nyheter

Forskare: Mycket skärmtid ger mindre sex

Forskare råder par att begränsa sin skärmtid och helst inte använda smarta mobiler

Par som ägnar sig åt sina skärmar istället för åt varandra är mer sannolika än andra att ha en sämre relation. Det konstaterar amerikanska Institute for Family Studies, Institutet för familjerelaterad forskning. Detta gäller oberoende av faktorer som ålder, kön, ras, utbildning, barn och inkomst.

Drygt en tredjedel av de gifta amerikanerna (37 procent) anser att deras make eller maka ägnar sig åt någon typ av skärm när de själva skulle vilja umgås, enligt en undersökning bland 2 000 gifta par mellan 18 och 55 års ålder.

Bland låginkomsttagare är andelen högre, 44 procent, medan den är 31 procent bland par med högre inkomst, uppger forskarna Wendy Wang och Michael Toscano.

Skärmarna verkar också påverka sexlivet negativt. Par där en maka eller make upplever att den andra lägger för mycket tid på en skärm uppger att de har mindre sex och egentid tillsammans än andra par. Mindre än hälften av dessa par har sex en gång i veckan eller oftare, och 23 procent uppger att de antingen inte haft sex överhuvudtaget det senaste året eller bara en eller ett par gånger.

Forskarna medger att det är svårt att veta med säkerhet när överdriven skärmtid är direkt orsak till äktenskapsproblemen, eftersom det också kan vara ett symtom på en relation som redan är dålig, och ett sätt att slippa kommunicera med sin partner.

“Å andra hand är de smarta mobilerna gjorda för att skapa beroende, och det är naivt att tro att vuxna skulle vara helt immuna mot det,” skriver de.

“Det mest sannolika är att äktenskapsproblem och mobilberoende förstärker varandra ömsesidigt, och att underliggande svårigheter i relationen kan förvärras drastiskt och problemen blir nästintill omöjliga att hantera”.

---

Fakta: Forskarnas råd för bättre relationer

  • Familjerådgivare borde rekommendera par att sätta upp regler för användandet av smarta mobiler.
  • Bäst är om ett par skaffar enklare mobiler med basfunktioner, som samtal, sms och mejl, för att inte utsätta sig för de beroendeskapande smarta mobilerna.
  • Sociala medieföretag borde ta bort sina mest beroendeframkallande funktioner, så som infinite scroll, som innebär att nya inlägg laddas upp automatiskt.
  • Skolor, församlingar och andra delar av samhället borde försöka skapa nya normer kring skärmanvändning, för att markera att det kan påverka relationer och den psykiska hälsan.
  • Public service och privata företag borde informera om riskera med överdriven skärmanvändning.
  • Källa: IFS

---

Fler artiklar för dig