Nyheter

Missionär: Allt lugnt för stunden efter militärkupp i Niger

Oro i USA och EU när presidenten störtats i det politiskt och militärt allierade landet

Lugn rådde på gatorna i huvudstaden Niamey, dagen efter militärkuppen i Niger. Men sårade har setts föras till sjukhus, berättar den katolske missionären fader Mauro Armanino för Agenzia Fides. Han förklarar att många invånare varit missnöjda med hur makten gradvis koncentrerats till presidenten.

Det var sent i onsdags som en grupp uniformerade militärer meddelade att de avsatt Nigers demokratiskt valda president Mohamed Bazoum, som hålls frihetsberövad i sitt residens.

I fredags trädde så armégeneralen Abdourahamane Tchiani fram i statlig tv. Där beskrevs han som ledare för ”Det nationella rådet för hemlandets beskydd”, den grupp kuppmakare som nu säger sig ha makten i Niger. Han förklarade kuppen med en önskan att “bevara hemlandet” i ett “försämrad säkerhetsläge”, och hävdade att landets ekonomi inte sköttes på rätt sätt.

EU drog med omedelbar verkan in allt finansiellt stöd till Niger och stoppar allt säkerhetsarbete. Och i Frankrike kallade president Emmanuel Macron på lördagen till möte med försvarsledningen, med anledning av militärkuppen mot den demokratiskt valde presidenten Mohamed Bazoum.

– Allt är lugnt på gatorna efter förra kvällens meddelande om kuppen. Några skadade har förts till det nationella sjukhuset, antagligen efter skotten som presidentvakten avlossade för att stoppa demonstranterna vid president Bezoums bostad, sa fader Mauro Armanino, utsänd till Niger av Society of African Missions (SMA), till Agenzia Fides på torsdagen.

Missionären Mauro Armanino vid ett seminarium i Italien förra året.

– Det är mindre trafik på gatorna än vanligt, eftersom det är en storm på väg.

Makten koncentrerades

Som en bakgrund till kuppen förklarar Mauro Armanio att många människor varit missnöjda med hur makten i Niger gradvis koncentrerats till presidenten.

– Oppositionspartierna försvinner [ …] och parlamentsledamöterna “flyttar” till presidentens spelhalva, vilket minskar det politiska utrymmet. Civilsamhället har gradvis underkastats presidentens ”projekt” och försvunnit som självständiga, kritiska och proaktiva enheter, säger han.

– De intellektuella har köpts ut, eller sålts till högstbjudande, vilket lett till ett tankemässigt vakuum som är svårt att fylla. De många utländska soldaterna, inklusive de militära baserna, är heller inget som befolkningen eller landets militär nödvändigtvis önskar ha där.

Den tidigare kolonialmakten Frankrike har omkring 1 500 soldater i Niger, som är en av landets sista allierade i Sahelregionen efter att franska styrkor tvingades dra sig ur grannlandet Mali, uppger TT. USA har två militärbaser med 1 100 anställda på plats i Niger, bland annat för att utbilda den lokala militären i kampen mot militanta grupper.

---

Fakta: Niger

  • Det västafrikanska landet, som till två tredjedelar består av öken, är ett av världens fattigaste. Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom.
  • Katolskt och protestantiskt kristna utgör uppskattningsvis 1 procent av befolkningen, där islam är i majoritet.
  • Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.
  • Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.
  • Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president efter att hans föregångare avgått frivilligt.
  • Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.

Källa: TT

---

Fler artiklar för dig