Nyheter

200 000 i gatuprotester i Israel

Demonstrationerna mot att utöka regeringens makt inne på sin 30:e vecka

Över 200 000 människor demonstrerade på lördagskvällen i Israel mot den omstridda lag som ger Högsta domstolen mindre möjligheter att stoppa regeringsbeslut.

Protesterna genomfördes i flera städer, varav den största i Tel Aviv. Där gick uppskattningsvis över 170 000 människor ut på gatorna för att visa sitt missnöje, rapporterar israeliska medier.

Den kontroversiella lagen, som antogs av parlamentet knesset i måndags, gör bland annat att Högsta domstolen får mindre möjligheter att stoppa regeringsbeslut. Den är en del av ett större lagpaket som den högerextremt dominerade regeringen försöker få igenom, och som begränsar Högsta domstolens befogenheter.

Kritiker anser att lagpaketet hotar demokratin i Israel och protesterna har pågått sedan januari, då förslagen till lagändringar presenterades.

”Följderna blir svåra”

Demonstranter i Tel Aviv viftade med israeliska flaggor och höll upp plakat med texter som ”Vi vägrar att tjäna en diktatur”.

– Om regeringen inte sansar sig kommer följderna bli svåra, sa den tidigare centralbankschefen Jacob Frenkel till demonstranterna i Tel Aviv, enligt Times of Israel.

Liksom andra talare uppmanade han regeringen att söka bredare politisk förankring i parlamentet innan man går vidare med att förändra lagstiftningen ytterligare.

– Vi har aldrig varit med om att värden förstörts på så kort tid, och inte genom yttre fiender utan regeringspolitik. Trots löften om att lagarna inte skulle antas utan bred enighet, antogs förra veckan den första lagen i paketet [ …] utan bred enighet, utan med brett motstånd. Skadorna är enorma.

---

Fakta: Omstritt lagpaket

  • Benjamin Netanyahus regering presenterade i början av året ett omfattande lagpaket som omedelbart väckte protester. Enligt kritikerna innebär lagpaketet att landets demokratiska system urholkas genom att rättssystemet försvaga.
  • Lagpaketet innehåller fyra delar: Högsta domstolen ska inte längre ha rätt att upphäva lagar som anses orimliga; Högsta domstolens rätt att granska och upphäva beslut minskar; regeringen får beslutanderätt om utnämningar av domare, inklusive domare till HD; ministrar behöver inte lyda juridiska råd, vilket de enligt dagens lagar måste.
  • Lagförslaget som röstades igenom i början av förra veckan – den så kallade rimlighetslagen – var det första som godkändes av parlamentet.
  • Källa: TT/BBC

---

Fler artiklar för dig