Nyheter

“Guds kärlek är större än all smärta, allt handikapp, allt som jag går igenom”

Janne Blom beskriver olyckan som den absolut största utmaningen i livet

Nästan ett helt år efter sin svåra trafikolycka är Livets ords huvudpastor Janne Blom tillbaka i sin församling, och på Europakonferensen.
– Guds kärlek är större än all smärta, allt handikapp, allt som jag går igenom. Det är ett budskap som jag vill ge vidare, säger han till Dagen.

Bara häromveckan var Janne Blom med på sitt första personalmöte efter olyckan i augusti förra året, vilket Världen idag berättade om. På Europakonferensens andra dag ger han sina första intervjuer efter hemkomsten från sjukhuset förra veckan – till Upsala Nya Tidning och till Dagen.

Rummet är möblerat med stolar och bord, och Janne Blom manövrerar sin stora rullstol så smidigt det går, omgiven av påpassliga medarbetare.

– Det är kanske de senaste månaderna som jag förstått att jag kan röra mig i konferensmiljön, även om jag inte kommer att vara med så mycket på morgnar eller kvällar, säger han.

Janne Blom.

– Det jag vill satsa på är lördagskvällen, då jag vill säga det jag bär i mitt hjärta. Det är ett profetiskt ord för 2023 till alla som kommer till konferensen och till hela den svenska kristenheten: Ge inte upp, utan gå ut och förvandla era städer och byar, sträck er ut till människor i nöd, för det är bara vi som kan förmedla det sanna hoppet.

Djup tacksamhet

Janne Blom är starkt präglad av olyckan och tiden på sjukhus, och fick flytta tillbaka till hemmet så sent som förra veckan. I september påbörjar han en långsam återgång i arbete, några timmar i veckan.

Men på frågan ”hur känns det?” svarar han som församlingsherde.

– Det är verkligen himmelriket. Jag känner en så djup tacksamhet, och en så djup glädje över Europakonferensen, säger Janne Blom.

– Vårt församlingsliv lever ju hela året, men Europakonferensen har alltid varit både stor och viktig för oss, som en möjlighet att utrusta de tusentals som kommer hit med Guds profetiska ord, med den Ande som Herren givit oss att vara bärare av när det gäller mission, när det gäller evangelisation, när det gäller tro på att vi faktiskt kan förvandla och påverka nationer och folkslag.

Janne Blom lyfter särskilt upp ungdomar utifrån konferensens tema, som är ”Rustad och redo”.

– När man läser om hur unga människor i Sverige skjuter ihjäl varandra och blir skjutna, då skulle man kunna sitta och vara ledsen över det. Men nej, vi har en kallelse till det här landet. Det händer i Uppsala, det händer här, i Sala backe, och vi som kristna behöver rustas och inse att vi är redo att gå ut i den världen.

Förtröstan på Gud

Janne Blom beskriver olyckan och året som gått som ”den absolut största och första riktigt svåra utmaning som jag går igenom i livet”.

– Men jag känner inte för en sekund någon ilska mot Gud. Jag kan vara ledsen över mig själv och min situation, men jag är bara totalt gripen av Guds godhet och Guds kärlek.

Det är en visshet som Janne Blom vill gjuta in i församlingens kallelse.

– Jag har lärt mig om Guds oändliga kärlek, att Gud räddade mitt liv. Och detta mitt i den sorg som jag kan ha över min situation, över att vara handikappad, över att vara förlamad, över att vara rullstolsburen, över att ha brutit ryggen på tre ställen.

– Jag kan frimodigt säga att hur svåra saker vi än går igenom i livet, så finns det en enormt god Gud, en enormt härlig Jesus, en andlig kraft som lyfter oss och bär oss. Den finns för oss alla. Både den som har det perfekta livet och den som har de värsta omständigheterna kan vara fylld av den helige Ande, uppfylld av Jesus, och utföra det som är vår djupaste kallelse: att sprida ordet, att sprida budskapet vidare.

---

Fakta: Europakonferensen

  • Arrangör: Livets ord i Uppsala.
  • Pågår 25 juli–30 juli i stadsdelen Fyrislund.
  • Årets tema: Rustad och redo.
  • Talare: Jonathan Stockstill från Bethany Church, Louisiana, USA; Elaine Fisher från Gateway Church, Houston, USA; Dmitry Bodyu från Livets ord i Melitopol, Ukraina; Flavia Perez och Betz Assefa från Heart of Evangelism, Sverige; Albert Veksler från Jerusalem Prayer Breakfast, Israel; samt Carl-Gustaf Severin, Joakim Lundqvist och Janne Blom från Livets ord.
  • Revival night/nattmöte för ungdomar på lördag med predikan av Elaine Fisher.
  • Hangout-tält med talkshows, tävlingar, sportturneringar, konserter med mera för ungdomar.
  • För barn mellan 4 och 13 år finns åldersindelade aktiviteter och möten.

---

Fler artiklar för dig