Nyheter

Ny razziavåg mot kristna konvertiter i Iran

Över 70 kristna konvertiter har fängslats av Irans säkerhetspolis

En stor razziavåg från säkerhetspolisen i Iran mot kristna konvertiter har påbörjats. Enligt organisationen Open Doors ingår det i ett större tillslag för att öka regimens inflytande och minska medborgerliga rättigheter.

Över 70 kristna konvertiter har blivit fängslade av Irans säkerhetspolis i en stor razziavåg som påbörjades i veckan, enligt Christian Today. Lokala grupper som arbetar för kristnas rättigheter är osäkra på vad det är som har fått den iranska säkerhetspolisens att plötsligt göra ett tillslag mot kristna konvertiter, men de menar att det pekar på att regimen vill öka den statliga övervakningen och att ge myndigheterna större grepp om det vardagliga livet.

– Det verkar vara en del av ett större tillslag mot civila rättigheter, säger Henrietta Blyth från Open Doors.

Det här är en fortsättning på de senaste tillslagen som abrupt påbörjades, efter en relativt lugn period, till följd av förra årets protester mot regimen.

– Vår personal i Iran tror att det här nedslaget kan vara kopplat till den kommande årsdagen av Mahsa Aminis död i september, säger Kiaa Aalipour, talesman för Article 18, en partnergrupp för Open Doors, och som representerar Irans kristna minoritet.

Förbjudet att konvertera

Vad motivet än är, så är det förbjudet i Iran att konvertera från eller avsäga sig islam, och gör man det så leder det ofta till hårda bestraffningar. Enligt iransk lag anses konvertering vara ett hot mot landets säkerhet, samtidigt som lagen är väldigt vag – vilket, enligt Open Doors, ger säkerhetspolisen utrymme att kunna missbruka sin makt.

– Polisen går in i familjernas hem och arresterar föräldrar inför deras barn, säger Kiaa Aalipour.

Irans regim är enligt Open Doors ökänd för att anse konvertering till kristendom som ett västerländskt försök att få större inflytande i Iran, samt undergräva den islamiska regimen. Därför har ett antal ledare för kristna konvertitgrupper fått långa fängelsestraff.

---

Fakta: Kristna i Iran

  • Enligt World Watch List, Open Doors lista med de farligaste länderna för kristna, så är Iran på åttonde plats. Kristna kan, utöver att straffas, fängslas och dödas, få det svårt med tillgång till utbildning och jobb.
  • I Iran finns det armeniska och assyriska kristna. De skyddas av staten, men behandlas som andra klassens medborgare. De får inte låta kristna med muslimsk bakgrund delta i deras gudstjänster, och de får inte heller ha sina gudstjänster och be på persiska.

---

Fler artiklar för dig