Nyheter

Svenskt bageri vill inte göra tårta till samkönat bröllop – anmäls till DO

Bageriet sa nej till paret med hänvisning till sin kristna tro - men misstänker att beställaren letade efter en anledning att anmäla dem

Ett bageri i Stockholm har blivit anmält till Diskrimineringsombudsmannen efter att ha nekat en kunds beställning av en bröllopstårta för ett samkönat bröllop. Myndigheten har nu inlett en tillsynsutredning.

Enligt anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) hade anmälaren i ett mejl frågat om bageriet kunde leverera en bröllopstårta för ett samkönat bröllop. När bageriet nekade undrade anmälaren varför. ”Sedan [kom] en lång förklaring om deras tro”, skriver anmälaren till DO.

Bageriet ska enligt anmälan ha svarat: ”Vi respekterar er som personer, att ni väljer att ha samkönade relationer är upp till er, men vi vill inte kompromissa med vår tro genom att göra en sån tårta.”

Vi har många hbtq-kunder som beställer tårtor och bröd hos oss. Men när det gäller bröllopstårtor blir det väldigt speciellt, för vi tror att det är en symbol för ett heligt sakrament.

—  Bageriets ägare

DO har inlett utredning

En av ägarna till bageriet säger till Dagen att man redan vid förfrågan per mejl misstänkte att beställaren ”fiskade efter något”, alltså att syftet med förfrågan var att se om det fanns grund för en anmälan. De grundar sin slutsats på att ordern var avvikande från de beställningar som bageriet brukar få. Beställningarna brukar i regel handla om pris, storlek, utseende och smak, menar ägaren.

– De måste ha varit fullt medvetna om att vi är troende, säger ägaren till Dagen, och berättar att ägarna är tydliga med sin kristna tro på hemsidan och i sociala medier.

DO har nu inlett en tillsynsutredning mot bageriet. Men bageriets ägare menar att de inte alls har diskriminerat någon.

Vi har många hbtq-kunder som beställer tårtor och bröd hos oss. Men när det gäller bröllopstårtor blir det väldigt speciellt, för vi tror att det är en symbol för ett heligt sakrament. Vi vill inte kompromissa med vår tro, säger ägaren till Dagen.

Vi är inte oroliga, för vi har Gud med oss, säger ägaren vidare.

Liknande fall i USA och Europa

Det är inte första gången ett bageri anmäls för att ha nekat en beställning med hbtq-motiv. 2014 hade Asher’s Baking Company i Nordirland nekat en kunds beställning att göra en tårta med texten ”stötta samkönade äktenskap”. Året därpå dömdes bageriet för diskriminering, men tre år senare slog Storbritanniens högsta domstol fast att bageriet inte hade gjort sig skyldigt till diskriminering. Domstolen menade att nekandet var riktat mot budskapet i tårtans text, och inte mot den som beställt den.

I början av året fanns ett liknande fall i USA, som dock fick ett annat utfall, då ett bageri hade nekat att göra en blå och rosa tårta för att fira ett könsbyte. Bageriet fälldes för diskriminering eftersom ”att skapa en rosa tårta med blå glasyr inte i sig uttrycker något budskap eller symbolik”.

---

Fakta: Så säger diskrimineringslagen

  • Diskrimineringslagen har som ändamål att motverka diskriminering och främja lika rättigheter. Man får inte diskriminera på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

---

Fler artiklar för dig