Nyheter

42-åring knivmördade sin fru - svenskt dopintyg stoppar utvisning

42-åringen hade inte fullföljt sin konversionsprocess när han sökte asyl

Tingsrätten ville utvisa 42-åringen som dömts till ett långt fängelsestraff för att ha knivmördat sin fru. Men efter att mannen lämnat ett dopintyg från Svenska kyrkan, anser hovrätten att han ska få stanna i Sverige.

Dagen berättade i fredags om hovrättsdomen mot 42-åringen som knivdödat sin fru i hissen i det lägenhetshus i Gävle där de bodde. Hovrätten menar att det är ställt utom rimligt tvivel att han är skyldig till trebarnsmammans död. Inga förmildrande omständigheter finns, och hovrätten skärper straffet från 14 till 16 års fängelse.

Döptes i Svenska kyrkan

På en punkt är hovrätten oenig med tingsrätten – den som gäller utvisningen. Hovrätten för Nedre Norrland fäster nämligen vikt vid det dopintyg som mannen lämnat in under rättegången. Där framgår att han döptes 2016 i en församling i Svenska kyrkan, underskrivet av en präst.

När hovrätten nu ändrar tingsrättens beslut skriver domstolen:

”[42-åringen] har lämnat in ett dopbevis som styrker att han numera har fullföljt sin konverteringsprocess. Det krävs därutöver inte att han har på sig eller i övrigt besitter några särskilda attribut för att han ska betraktas som kristen.”

Allvarliga risker

Följden av detta blir att utvisning inte är möjlig, eftersom domstolen anser att det finns förhållandevis allvarliga risker för en person som sänds tillbaka till Irak efter att ha konverterat från islam till kristendom.

42-åringens uppgifter om att han riskerar att dödas eller drabbas av andra svåra konsekvenser får därför godtas, menar hovrätten.

Skyddsbehov

Varken hovrätten eller tingsrätten tar upp frågan om huruvida mannens konversion kan anses vara genuin. Frågan om den kristna tron är genuin brukar annars vara den springande punkten när Migrationsverket ska besluta om det finns asylskäl eller inte.

Av handlingar som Dagen tagit del av framgår att 42-åringen inte hade fullföljt sin konversionsprocess när han sökte asyl, men att Migrationsverket ändå ansåg att han hade skyddsbehov, eftersom han planerade att konvertera till kristendomen.

”Mådde dåligt”

I polisförhör har mannen mycket kortfattat berättat om orsakerna till sin konversion. Förhörsledaren frågar om han brukar gå på fredagsbön och han svarar:

– Nej. Jag bytte min religion. Jag är kristen.

– Och när gjorde du det? frågar förhörsledaren.

– 2016. Jag mådde dåligt av läget i Irak, situationen i Irak, svarar mannen.

Bengt Sjöberg har mött mycket motstånd i sin kamp för flyktingar. Men glädjen över att kunna hjälpa väger över, säger han.

”Känns stötande”

Bengt Sjöberg, med ett långt engagemang som flyktingpastor i Filipstad, tycker att domen sticker i ögonen.

– Jag har jobbat med säkert hundra konvertitärenden. Ibland har vi haft 50 dokument, vittnesmål och berättelser där det inte har räckt, säger han.

Han beskriver hur avslagen skapar förtvivlan och upprördhet när den asylsökandes tro inte tas på allvar.

– När då någon som begått ett sådant här brott endast lämnar in ett dopbevis, det känns stötande för mig. Även om man alltid måste ha hela bilden.

---

Fakta: Attacken mot kvinnan

  • Inträffade i Gävle 2019.
  • Polisrapporten talar om stickskador och att det var blod överallt. Trots skadorna lyckades kvinnan ta sig ur hissen och ut i trappuppgången.
  • Där hittades hon av en granne, som larmade 112. Kvinnans liv gick dock inte att rädda.
  • Kvinnans make misstänktes och greps, men släpptes i brist på bevis. 2022 greps han på nytt och dömdes senare i tingsrätten till 14 års fängelse. Hovrätten skärper domen till 16 års fängelse.

---

Fler artiklar för dig