Nyheter

Taizékommuniteten får ny ledare efter 18 år

Anglikanen Matthew Thorpe tar över som prior efter tyske katoliken Alois Loeser

Efter 18 år i ledningen för den ekumeniska gemenskapen i Taizé avgår broder Alois som prior. Han efterträds av en brittisk anglikan, broder Matthew.

Bytet av prior kommer att ske första söndagen i advent i år, den 3 december, skriver den franska kommuniteten på sin hemsida.

”18 år efter att jag efterträdde broder Roger, under två årtionden då världen och kyrkan förändrats så mycket, kände jag att det var dags att överlämna ansvaret till en broder som gick med i vår gemenskap efter att jag gjorde det”, skriver broder Alios i ett uttalande.

”Enligt överenskommelsen inom vår kommunitet har vi inte satt någon åldersgräns eller annan tidsgräns för tjänsten som prior. Men jag väljer att lämna över i god tid, så att jag kan förbereda en övergång innan frågan blir akut. De senaste två åren har jag rådfrågat alla mina bröder, vi har bett och reflekterat. Och mitt val föll på broder Matthew, som jag utsett till Taizés näste prior”, skriver han vidare.

Kommuniteten i Taizé, bön, lovsång

Kommuniteten i byn Taizé i distriktet Bourgogne-Franche-Comté startades av broder Roger Schütz 1940. I dag bor där knappt 100 bröder – katoliker, lutheraner, anglikaner och reformerta kristna – från ett 30-tal länder. Kommuniteten tar emot tusentals besökare varje år och är känd för inslagen av tystnad i böner och gudstjänster, och för de korta, meditativa sångerna på olika språk.

Broder Alois Loeser är katolik, född i Tyskland, och gick med i Taizé-kommuniteten i november 1974. Han har varit prior sedan broder Roger knivmördades under en kvällsbön i Taizé den 16 augusti 2005.

Broder Matthew (med dopnamnet Andrew Thorpe), 57, är anglikan från Storbritannien och gick med i Taizé-gemenskapen i november 1986.

---

Fakta: Taizé

  • Den ekumeniska brödrakommuniteten Taizé ligger i byn med samma namn, i distriktet Bourgogne-Franche-Comté i centrala Frankrike.
  • Varje år tar kommuniteten emot framför allt unga besökare från hela världen. Där deltar de i gemensam bön tre gånger om dagen.
  • Kommuniteten startades av broder Roger Schütz 1940. I dag bor där knappt 100 bröder – katoliker, lutheraner, anglikaner och reformerta – från ett 30-tal länder.
  • Sommaren 2019 avslöjades att tre kommunitetsbröder förgripit sig sexuellt på minderåriga mellan 1950 och 1980. Två av de tre var redan döda och den tredje hade lämnat Taizé för länge sedan.
  • Övergreppen var kända av ledningen sedan 2010, men offren önskade länge att de inte skulle bli offentliga. Två bröder som senare anklagades för övergrepp polisanmäldes och lämnade kommuniteten.

---

Fler artiklar för dig