Nyheter

Städfirma vägrade putsa fönster - anmäls för diskriminering

Företaget i Norge ville vara ”strikt neutralt både religiöst och politiskt”

När det var dags för fönsterputs i församlingshemmet i Hafrsfjord skickade verksamhetsledaren Eli Dorthea Tauntonen en förfrågan till den städfirma hon anlitade privat. Och blev något förvånad över svaret. Företaget tackade nej till uppdraget, med hänvisning till de anställdas samvete.
– Det är konstigt. Det handlade bara om en enkel fönstertvätt, säger Eli Dorthea Taunton till NRK.

Det var april och dags för fönstertvätt i församlingshemmet i Hafrsfjord i västra Norge. Men det visade sig lättare sagt än gjort, berättar NRK, som är Norges public service-radio och -television.

”Normalt sett skulle vi gärna gett ett pris på adressen du efterfrågar, men i det här fallet måste vi dessvärre tacka nej”, står det i det mejl som företaget skickade till verksamhetsledare Eli Dorthea Taunton.

”Av hänsyn till några av våra anställda vill vi förhålla oss strängt neutrala både religiöst och politiskt, och ber därför om förståelse för att vi tackar nej till detta jobb”.

– Det kändes ganska konstigt att ett företag inte önskar ha en kundrelation med oss. Särskilt när vi inte bett dem vara med på några religiösa aktiviteter eller arrangemang, säger Eli Dorthea Taunton till NRK.

Norska kyrkans församlingshus i Hafrsfjord i västra Norge.

Anmälde till Diskrimineringsnämnden

Församlingen tillhör Norska kyrkan och verksamhetsledaren skickade vidare städfirmans svar till pastoratet i Stavanger. Detta vände sig i sin tur till den kyrkliga arbetsgivarorganisationen KA. Där beslutade man att anmäla städfirman till norska Diskrimineringsnämnden, som prövar diskriminering utifrån bland annat religion och livsåskådning.

– Om en sådan här praxis tillåts breda ut sig i det fördolda kommer det att påverka både kristna samfund, andra tros- och livsåskådningsgemenskaper och en rad andra värdebaserade verksamheter. En sådan utveckling vill vi inte se, säger KA:s avdelningsdirektör och jurist Ingrid B Tenfjord itill NRK.

Företaget i fråga har inte velat svara på frågor från medier.

Sa upp sin kundrelation

För tidningen Vårt Land berättar Eli Dorthea Taunton att hon sa upp sig som kund hos städfirman när hennes församling fick nobben.

– Jag är kristen, så kan de städa mitt privata hem, men inte där jag jobbar? säger hon till tidningen.

– Jag tyckte det var problematiskt att de valde ut kunder efter vissa kriterier. Jag vill därför inte stödja deras hållning genom att vara en kund till dem.

I sitt svar till Eli Dorthea Taunton skriver städfirman att det hela är en samvetsfråga.

”Syftet är verkligen inte att diskriminera, utan att ta hänsyn till att arbete med religiösa byggnader kränker samvetet för några – inklusive mig själv”, skriver företagets företrädare.

”Så jag beklagar om detta inte faller er i smaken, men kan inte göra något åt saken.”

Fler artiklar för dig