Nyheter

Taggade för världens största ungdomsmöte

400 svenska ungdomar reser till de katolska världsungdomsdagarna i Portugal.

En fullsatt kyrka i Stockholm bad i söndags för ungdomarna som reser till Portugal för att delta i världens största kristna ungdomsmöte: den katolska världsungdomsdagen. Drygt 400 000 unga från hela världen sammanstrålar i Lissabon, och firar en avslutande gudstjänst med påve Franciskus den 6 augusti.

”Galet mindblowing.” Orden kommer spontant när 18-årige Isac Bertilsson ska beskriva sina känslor ett par dagar före avresan till Lissabon.

Nej, han har inte ens börjat packa. Men liksom de andra fyra ungdomar som Dagen träffar efter söndagsgudstjänsten i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm är han rejält taggad.

– Vi får se hur andra människor lever, och skillnader och likheter med att vara kristen i olika delar av världen. Jag tror att man blir en lite bättre människa av den upplevelsen, säger han.

Omkring 400 svenska ungdomar deltar i världsungdomsdagen, som arrangeras ungefär vart tredje år, varje gång i ett nytt land. Evenemanget pågår i själva verket i två veckor, då de får lära känna den katolska kyrkan i stiftet Coimbra, be och fira gudstjänst tillsammans och träffa ungdomar från hela världen. Avslutningsvis firar de en utomhusgudstjänst som leds av påve Franciskus. Det sker på ett stort fält utanför Lissabon, där ungdomarna först kommer att övernatta ute i det fria.

– Det kommer att bli varmt och rätt tungt med ryggsäcken eftersom vi kommer att gå mycket den dagen, säger Milena Tecle, 17.

– Men jag ser fram emot att uppleva nya saker, och att komma närmare Gud.

Fick nya perspektiv

Idia Ehirmieme, 23, har varit med på världsungdomsdagen två gånger tidigare. Nu reser hon med som ledare, för att andra ska få samma upplevelse som hon haft.

– Jag svävade på moln när jag kom tillbaka efter min första resa, säger hon.

– Det bästa var mötet med alla nya människor. Jag kände att jag fick nya perspektiv på kyrkan, och fylldes av helig Ande.

Också David Spjuth, 25, har varit med på tidigare resor och följer med som ledare i år.

– Det här ger ny energi och en andlig boost som man får med sig hem sedan, säger han.

Förberetts i tre år

I Stockholms katolska stift har förberedelserna för världsungdomsdagen pågått i tre år, och organisationen av resan – med storgrupper, mindre grupper, präster, ordenssystrar och ungdomsledare – är minutiös.

Ändå är stiftets koordinator för evenemanget, ungdomskonsulent Elin Jönsson, en ö av lugn mitt i vimlet av ivriga ungdomar efter söndagsgudstjänsten.

– Alla har vi olika roller, och min är att vara lugn, säger hon med ett leende.

Som deltagare i två tidigare världsungdomsdagar vet hon att pilgrimsresan kommer att bjuda på både glädje, vedermödor och spännande möten.

En som har högt ställda förväntningar är Noa Eremias, 18.

– Jag tror Gud kan förändra världen genom oss, och hoppas att ljuset ska stråla ut från vårt möte, säger han.

Elin Jönsson (t.v.) och Louise Tullberg samordnar världsungdomsdagarna för Stockholms katolska stift.

---

Fakta: Världsungdomsdagen

  • Arrangeras ungefär vart tredje år på en plats dit hundratusentals unga katoliker från hela världen vallfärdar.
  • I år hålls världsungdomsdagen i Lissabon, Portugal, mellan den 25 juli och 6 augusti. Temat är ”Maria gav sig i väg i hast” (Luk 1:39).
  • Från Sverige deltar 400 ungdomar mellan 16 och 30 år. Totalt har drygt 400 000 unga deltagare registrerats, enligt Vatikanen.
  • Under den första veckan bor svenskarna i familj och sovsalar i stiftet Coimbra, för att göra utflykter, uppleva kultur och religiösa traditioner.
  • Höjdpunkt är den avslutande mässan med påve Franciskus på själva världsungdomsdagen, den 6 augusti.

---

Fler artiklar för dig