Nyheter

Svenska prästen på Mallorca viger par i 42 graders värme

Extremhetta i centraleuropa påverkar arbetet för anställda i Svenska kyrkan i utlandet. “Det kräver en del av en att prestera i en sådan hög värme”

På Mallorca har det varnats för extremhetta. Men det hindrar inte prästen Jerker Schmidt från att göra sitt jobb. I tisdags vigde han ett svenskt brudpar – i 42 graders värme.

Den i vissa fall livsfarliga hettan lamslår stora delar av Europa. Temperaturer på närmare 47 grader har uppmätts i södra Italien, och än finns inga tecken på att svalare luft är på väg.

”Måste anpassa sig”

På Mallorca arbetar Jerker Schmidt som präst i Svenska kyrkan – en ovanlig arbetsplats så här års, och han försöker få verksamheten att flyta på trots de varma påfrestningarna.

– Det var väldigt varmt förra veckan när jag hade en vigsel vid en kyrkoruin i 42 graders hetta. Då måste man anpassa sig och dricka mycket, säger han.

Blöt av svett

För att vigseln skulle gå att genomföra fick besökarna solfjädrar och rikligt med vatten. Några fick flyttas för att inte utsättas för solljuset. Både Jerker Schmidt och brudparet fick ta vätskepauser under vigseln.

– Man måste ju ha förberett sig själv. Man måste gå långsammare än vanligt, acceptera att man blir blöt av svett. Jag har ju mina prästkläder och de är inte alltid de svalaste.

Att ställa in vigseln var inte ett alternativ. Gäster var influgna från Sverige, och mycket förberedelser skulle ha gått i stöpet om vigseln hade blivit inställd.

– Det gick bra, och de blev gifta. Men man är ju orolig för att någon ska svimma, och det kräver en del av en att prestera i en sådan hög värme, säger han.

Dubbel värme

Jerker Schmidts erfarenhet som fältpräst i både Mali och Afghanistan är en stor hjälp för att klara påfrestningarna.

– Personligen tycker jag inte att det är så jobbigt med värmen. När jag tjänstgjorde som militärpräst var det minst lika varmt, med skyddsutrustningen och uniformen. Men det är ju många äldre som far illa, och man måste vara uppmärksam på att få i sig tillräckligt med vätska.

Han vill ge en särskild eloge till de församlingsaktiva volontärer som bakat bullar till kyrkans kommande basar.

– Att stå och baka kanelbullar i den värmen är en bedrift värdig en medalj, säger Jerker Schmidt.

---

Fakta: Värmeböljan i Europa

  • Har fått namnet Karon efter mytgestalten Hades färjkarl.
  • Värmeböljor uppstår till följd av långvariga högtryck, och i takt med den globala uppvärmningen blir värmeböljorna mer intensiva.
  • Främst har länderna kring Medelhavet drabbats hårt denna gång, och särskilt Italien.

Källa: SVT

---

Fler artiklar för dig