Nyheter

Straffbart att förneka Förintelsen i Nederländerna

Fängelsestraff på ett år kan utdömas för den som förnekar eller trivialiserar Förintelsen

Nu inför Nederländerna förbud mot att förneka att Förintelsen ägt rum. ”Vi ser regelbundet att antisemitismens monstruösa skepnad åter börjar vakna till liv”, kommenterar nederländske justitieministern Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Den nederländska regeringens åtgärd kommer efter att judiska organisationer och andra grupper i landet har varnat för att antisemitismen i Europa på nytt ökar, skriver Evangelical Focus. ”Med detta förbud kommer offer för Förintelsen och deras anhöriga att skyddas mot stötande uttalanden som förnekar eller trivialiserar denna typ av internationella brott”, säger talespersoner för den nederländska regeringen på den officiella hemsidan.

”Handlar om medmänsklighet”

”Stötande former” av förnekelse av Förintelsen ska kunna straffas med fängelsestraff på maximalt ett år. Förbudet är en del av implementeringen av europeisk brottslagstiftning.

Regeringen betonar att förbudet är viktigt för att skydda minnet av de miljoner som dödades under naziregimen, och handlar om att visa ”medmänsklighet och medlidande, det handlar om gott och ont och om att höja sin röst när man ser människor vända sig mot varandra”, skriver regeringen.

Förbjudet i flera länder

Att förneka Förintelsen är också förbjudet i bland annat Frankrike, Tyskland och Österrike. I Frankrike är även förnekandet av det armeniska folkmordet förbjudet sedan 2012. Straffsatserna varierar, i Österrike kan brottet ge ända upp till tio års fängelse.

Fler artiklar för dig