Nyheter

Sebastian Stakset fördömer koranbränning: “Vedervärdigt och respektlöst”

Får mothugg från organisationen Set My People Free

Artisten och evangelisten Sebastian Stakset fördömer koranbränningarna i ett inlägg på Instagram, där han kritiserar Sveriges makthavare för att tillåta koranbränningarna, vilket han menar är vedervärdigt och respektlöst, samtidigt som det ökar hotbilden mot Sverige.

Under torsdagen laddade Sebastian Stakset upp ett videoklipp på Instagram där han fördömer koranbränningarna. Han kallar det för “vedervärdigt” och “respektlöst” och är förvånad att det inte likställs som hets mot folkgrupp. Stakset tycker Sveriges makthavare bör skämmas för att de inte har tagit striktare åtgärder för att stoppa aktionerna. Han berättar för Dagen varför han, främst på grund av en ökad hotbild mot Sverige, är emot koranbränningarna, och hur han som kristen inte kan ställa sig bakom dem.

– Det är avskyvärt och vanärande, och som moraliskt kristen kan jag absolut inte ställa mig bakom det. Jag förstår inte hur det kan vara godhet att göra något sånt. Jag kommer aldrig ställa mig mot muslimer. Det är fel väg att gå. Det är inte vi mot muslimerna. Vi har kristna, muslimer och ateister i Sverige. Vi måste alla spela under samma villkor, säger Sebastian Stakset till Dagen.

– Vissa länder är krigsskadade. Men Sverige är fredsskadat. Det finns en uppfattning i Sverige att det som händer i Ukraina skulle aldrig kunna hända oss. Det är en felaktig uppfattning, säger Stakset.

Han hänvisar till Säpos senaste årsrapporter, där det står att en av de största hoten mot Sverige är “subversiv verksamhet”, vilket innebär att de fientligt inställda mot Sverige i det fördolda störtar eller förändrar det demokratiska statsskicket . Stakset menar att koranbränningarna kan tillhöra en sådan verksamhet.

Koranbränning är inte yttrandefrihet

Sebastian Stakset förstår att en del av de som inte är emot koranbränningarna har lämnat strikta, totalitära muslimska länder med begränsad frihet, och att de uppfattar koranbränningarna som en demokratisk rättighet. Stakset menar dock att det inte är en fråga om yttrandefrihet, men snarare om att visa att det finns utrymme att fritt kunna leva ut sin tro i Sverige.

– För mig är det inte frihet. Det är bättre att man visar med sitt liv vad man anser är rätt sätt att leva, som är att leva i kärlek, i frihet och trygghet och i godhet. Bättre att bo i ett land där man får vara ateist eller kristen, bli skyddad från förföljelse och kunna leva ut sina rättigheter. Det borde vara bra nog, säger Sebastian Stakset till Dagen.

Kamal Fahmi: “Förbjudandet av koranbränningen blir en tillämpning av hädelselagar”

Någon som är kritisk till Sebastian Staksets uttalanden om koranbränningarna är Kamal Fahmi, grundare för organisationen Set My People Free - en organisation som jobbar för att upphäva apostasi-och-hädelselagar i länder där konvertering från islam är straffbart, ofta med dödsstraff. Han är bekymrad över att det inte väcks lika starka reaktioner när konvertiter och apostater utsätts för tortyr, våld och mord.

– Han [som brände koranen utanför Iraks ambassad] brände dessutom sin egen bok. Han betalade för den. Han skadade ingen, och han dödade ingen. Han är bara upprörd över det som står i den. Att bränna koranen är inget hatbrott, och det är hans rätt att få göra det, säger Fahmi om Salwan Momika. Fahmi menar att förbjudandet av koranbränningen blir en tillämpning av hädelselagar.

Medan Sebastian Stakset menar att totalitära och auktoritära regimer inte ska jämföras med de vanliga muslimer som är en del av det svenska samhället, menar Kamal Fahmi att liknande företeelser ändå sker i Sverige, såsom hedersmord.

– Jag tänker på en man som mördades i Falun för att inte uppfostrat sina döttrar med sharialagar. En tonårsflicka som mördades av sina bröder i Lund. Jag känner till många svenska kvinnor som fått sina barn bortrövade av de muslimska männen de tidigare varit gifta med. Allt det här är på grund av apostasi och hädelselagar, som utgår ifrån Koranen, där det även står att “alla otrogna (alltså alla icke-troende) ska dödas”. Det här är väldigt allvarligt, säger Kamal Fahmi till Dagen.

---

Fakta: Lagen om koranbränning i Sverige

  • Religionskritik är lagligt i Sverige. Men yttrandefrihet har sina begränsningar. Det är till exempel olagligt att säga saker som är hotande eller nedsättande mot en grupp personer – det är hets mot folkgrupp.

---

Fler artiklar för dig