Nyheter

Bibeltexter blir löpsedlar på utställning

“Jag vill få folk att tänka till”, säger Bobbe Nordfeldt

I Bibeln finns gott om texter med material som kan ge kioskvältande rubriker – och det har konstnären och mångsysslaren Bobbe Nordfelt tagit vara på och skapat en utställning med högst ovanliga löpsedlar.

”Bobbe Nordfeldt är mycket, men kristen är han inte.” Så introducerar han sig själv på materialet om en utställning som i dagarna invigts på Jaktpaviljongen i Malmö Folkets park. Bobbe Nordfeldt, bland mycket annat tv-programsutvecklare och barnboksillustratör, har nu sin första konstutställning, som bygger på en 20 år gammal idé, berättar han för Dagen.

”Både hemsk och grotesk”

– Jag brukar inte jobba med religiösa teman, det här är bara ett lustdrivet projekt. Det finns något i religion som påminner om löpsedlar, med budskap som ska hålla oss i schack och vara vägledande: ”Så håller du dig smal”, ”så blir du brun på tio dagar”. Här finns tydliga kontaktytor, och nu har jag haft 20 år på mig att ögna igenom Bibeln, och jag har fått tips och läst böcker om Bibeln, som kan vara både hemsk och grotesk, förklarar Bobbe Nordfeldt.

Allt är gjort med glimten i ögat, utan att vilja provocera, försäkrar han.

– Jag vill få folk att tänka till och fundera på vad det står i Bibeln. Att man ska fundera över om religion behövs, och varför så många är religiösa. Jag vill inte vara en sån som bränner böcker, det tycker jag är fruktansvärt. Arga män kommer ingenstans med sina aggressioner och våldsaktioner.

I arbetet med att skapa löpsedlar utifrån bibelberättelser har Bobbe Nordfeldt insett att det inte är ett lätt jobb.

– Jag har börjat förstå hantverket i löpsedelmakeriet, att konkret få ner något på så få ord är svårt.

Är det någon löpsedel du är särskilt nöjd med?

– Jag tycker jag fick till det med den här: ”Hela listan: Så bör varje svensk leva sitt miserabla liv. 10 tips – skrivet i sten.”

Vad har du fått för reaktioner?

– Jag var på vernissagen, och det var ingen som var arg. Folk tyckte det var ganska kul. Jag har också blivit inbjuden av Svenska kyrkan i Malmö till ett panelsamtal, så det verkar finnas ett intresse att diskutera alternativa synsätt på kristendomen, det är roligt.

---

Fakta: Bebbe Nordfeldts utställning

  • Utställningen består av ett dussintal löpsedlar för att väcka tankar och diskussion kring vad som står i Bibeln.
  • Utställningen hänger på Jaktpaviljongen, Folkets park i Malmö till och med 31 juli.

---

Fler artiklar för dig