Nyheter

Torahbränning i Danmark väckte inget intresse

Danskar har tröttnat – Ingen på plats när Torah brändes

En iransk man bosatt i Danmark tände i söndags eld på Torahn och trampade på Bibeln, samt brände Sveriges och Danmarks flaggor, utanför Israels ambassad i Danmark. Men ingen reagerade, skriver Kristeligt Dagblad.

30-årige muslimske iraniern Mehdi Zaman ville protestera mot koranbränningar i Sverige och Danmark, och valde att göra en motaktion utanför den israeliska ambassaden i Köpenhamn på söndagen i förra veckan. Danska tidningen Kristeligt Dagblad skriver att Zaman kontaktade alla etablerade medier inför sin aktion, men att ingen reagerade.”

Mehdi Zaman tände i söndags eld på Torahn och trampade på Bibeln, samt brände Sveriges och Danmarks flaggor, utanför Israels ambassad i Danmark.

Talade för sig själv

Enligt Köpenhamns polis mötte varken etablerade medier, sympatisörer eller motdemonstranter upp utanför den israeliska ambassaden, skriver tidningen.

– Han höll ett litet tal för sig själv, brände två pappers-födelsedagsflaggor och trampade på en bok, vilken vet vi inte, för det lägger vi oss inte i, säger polisinspektör Claus Rönnegard till Kristeligt Dagblad.

Sune Lägaard, forskare i politisk filosofi vid Roskilde universitet, ser det bristande intresset som ett uttryck för att danskarna efter ”18 år med Muhammedteckningar och en hel del år med Rasmus Paludan” har tröttnat, och förstått att reaktioner bara är vad provokatören vill ha, skriver tidningen.

– Jag tror de flesta har vant sig vid att ignorera det, säger Lägaard.

Fler artiklar för dig