Nyheter

“Omtumlande dagar” i församling efter barnsexanklagelser

Kyrkoherden: Vi känner enormt stöd från Svenska kyrkan i hela landet

En vecka efter att en körledare i en kyrka i Sverige ertappats med att söka sexuella kontakter med barn pågår krishanteringen för fullt i församlingen.

Som Dagen berättade i måndags har en körledare vid en församling i Svenska kyrkan på en ort i södra Sverige avslöjats då han sökt sexuell kontakt på nätet med vad han trodde var en minderårig. I själva verket hade mannen lurats av en grupp som är ute efter att avslöja pedofiler.

Genom att skapa en falsk profil på ett forum på internet och framställa sig som ett barn, kom de i kontakt med körledaren. I tron att han pratade med ett barn förde han in samtalet på sex, och skrev i chatten att det finns en häxjakt på ”äldre som gillar yngre”. När gruppen senare konfronterade mannen flyr han springande in i en trappuppgång.

”Omtumlande dagar”

Körledaren tog förra fredagen själv kontakt med kyrkoherden och berättade vad som hänt, och strax innan det hade de som avslöjat honom ringt kyrkoherden och berättat om det material man var på väg att publicera. Det ledde till ”chock och bestörtning”, berättade kyrkoherden för Dagen i måndags. Nu, några dagar senare, berättar kyrkoherden om situationen i församlingen.

”Det har varit några omtumlande dagar för både personal och församlingsbor”, skriver kyrkoherden till Dagen. På grund av den känsliga situationen föredrar kyrkoherden att kommunicera skriftligt.

Krisstödjande insatser för personal och kyrkoråd har satts i gång, förklarar kyrkoherden, och fortsätter: ”Kollegor och församlingsmedlemmar är fortfarande i chock även om den mest initiala börjar lägga sig. Man slits mellan olika känslor samtidigt som bearbetningen av det inträffade just har påbörjats och konsekvenserna framträder.”

Mycket att bearbeta

Det finns många frågor att bearbeta just nu, konstaterar kyrkoherden.

”Många undrar hur det ska bli i framtiden och hur mycket förtroendet till församlingen och Svenska kyrkan har skadats. Det är frågor som är svåra att svara på i nuläget. Själv litar jag till de processer som är i gång och det är för tidigt för utvärdering och analys … Vi står även i den praktiska hanteringen av den berörde medarbetarens oväntade frånvaro, samtidigt som en arbetsrättslig process är i gång.”

Krishanteringen sköts lokalt i församlingen, men man har också stöd från stiftet och känner omsorg i situationen från hela kyrkan.

”Vi har mött ett enormt stöd från Svenska kyrkans församlingar i hela landet”, berättar kyrkoherden.

Finns det misstankar om att någon utsatts för övergrepp i kyrkans arbete?

”Det finns inga misstankar om att någon blivit utsatt i kyrkans arbete, ej heller några brottsmisstankar som jag känner till”, uppger kyrkoherden.

---

Fakta: Avslöjad körledare

  • Förra fredagen avslöjade en sajt att en anställd i Svenska kyrkan sökt sexuell kontakt med barn.
  • Mannen i fråga är körledare och organist, med flera uppdrag i en församling i södra Sverige.
  • Enligt församlingens kyrkoherde finns inga misstankar om att någon blivit utsatt för övergrepp i kyrkans arbete. Mannen ska heller inte vara misstänkt för något brott.

---

Fler artiklar för dig