Nyheter

42-åring mördade sin fru i hissen - efter konverteringen stoppas utvisning

Mannen har dömts till 16 års fängelse men utvisningen till Irak har stoppats

Det var 2019 som polis larmades till en lägenhet i Gävle. I trapphuset fann man en kvinna kraftigt blödande. I maj i år dömdes maken till 14 års fängelse, ett straff som nu har höjts, men samtidigt har utvisningen stoppats. Orsak: mannen har blivit kristen.

Attacken mot kvinnan inleddes i hissen. Polisrapporten talar om stickskador och att det var blod överallt. Trots skadorna lyckades kvinnan ta sig ur hissen och ut i trappuppgången. Där hittades hon av en granne, som larmade 112. Kvinnans liv gick dock inte att rädda.

Nekade till brottet

Hennes make hade gått upp i lägenheten, där han befann sig när polisen anlände. Han greps, anhölls och häktades, men nekade till brottet och släpptes fri efter en månad. Han sa sig då inte ha varit inblandad i brottet alls. ”Jag vill inte säga om han skyller på någon annan, eller om vi söker någon annan misstänkt”, sa då kammaråklagare Arek Nowak till SVT Nyheter.

Men 2022 greps mannen igen, då polisen hade fått in ny teknisk bevisning, skriver Expressen. Han dömdes 2023 till 14 års fängelse för mordet. Han skulle också efter avtjänat straff utvisas från Sverige.

Straffet höjdes

Domen överklagades dock. Nu har hovrättens dom kommit: 16 års fängelse. Anledningen till det höjda straffet är bland annat att mannens hustru hade få möjligheter att försvara sig och komma undan när mannen attackerade henne i hissen. Hovrätten pekar också på att brottet riktades mot en nära anhörig och att tre barn miste sin mamma.

Men samtidigt har hovrätten stoppat utvisningen, eftersom mannen har konverterat och blivit kristen. Därmed riskerar han att dödas eller förföljas om han återvänder till Irak, menar hovrätten.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln namngavs mannen.

Fler artiklar för dig