Nyheter

Svenska ambassaden i Irak stormad i natt

Irak kallar hem sin högste diplomat – kräver att Sveriges ambassadör lämnar landet.

Svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad stormades och sattes i brand i natt svensk tid av en uppretad folkmassa, efter beskedet om att en ny koranbränning planeras utanför Iraks ambassad i Stockholm senare i dag. Nu har Irak kallat hem sin högste diplomat i Sverige, och kräver att Sveriges ambassadör lämnar landet.

Personalen på svenska ambassaden har satts i säkerhet, enligt svenska utrikesdepartementet, som fördömer aktionen kraftigt som ett brott mot Wienkonventionen.

Stormningen ska ha ägt rum efter att den shiamuslimsk predikanten Muqtada al-Sadr uppmanat till den. Han var den som uppmanade till den förra stormningen, efter den förra koranbränningen förra månaden, och flera demonstranter höll upp hans bild vid stormningen i natt.

Irak hotar bryta med Sverige

Under eftermiddagen meddelade Irak att man kallar hem sin högste diplomat från Sverige, och kräver att Sveriges ambassadör lämnar landet. Sveriges utrikesminister Tobias Billström å sin sida kallar händelsen för “totalt oacceptabel”, och lägger skulden för den på iranska myndigheter, som han anser “grovt” har misslyckats med sitt uppdrag att skydda utländska diplomater.

Den koranbränning som planerades till torsdagseftermiddagen utanför Iraks ambassad blev dock aldrig av. Den person som ansökt om tillstånd för allmän sammankomst dök visserligen upp och stampade på koranen, men fördes bort av polis innan han hann tända eld på den.

Dagen söker Sveriges utrikesminister Tobias Billström för en kommentar.

Fler artiklar för dig