Nyheter

Skrev om Egyptens utsatta kristna – döms till tre års fängelse

Människorättsorganisationer fördömer domen mot Patrick Zaki, som torterades när han satt häktad

Den egyptiske forskarstudenten Patrick Zaki har dömts till tre års fängelse, uppger en egyptisk människorättsorganisation. Han dömdes för att ha ”spridit falska nyheter” i en artikel där han beskrev hur svårt livet är för landets koptiskt kristna.

Enligt Hossam Bahgat på människorättsorganisationen Egyptiskt initiativ för personliga rättigheter (EIPR) greps den 30-årige Patrick Zaki på tisdagen, sedan en domstol i Mansoura dömt honom till tre års fängelse.

Patrick Zaki greps första gången i Kairo i februari 2020 och satt häktad i 22 månader, misstänkt för bland annat uppvigling och spridande av desinformation. Under tiden i häkte blev han enligt EIPR misshandlad och torterad med elektricitet. Patrick Zaki var fram till sitt gripande 2020 utbytesstudent i italiensk Bologna, där han läste en master i genusstudier. Hans öde har fått stor uppmärksamhet i Italien, där senaten 2021 röstade för att ge honom italienskt medborgarskap.

Både Amnesty International och Pen hör till de många organisationer som fördömt domen.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters kallar Hossam Bahgat domen mot Patrick Zaki för ”en parodi på rättvisa” och uppmanar president Abdul Fattah al-Sisi att ogiltigförklara den.

– Regimen säger till världen att den varit den bästa genom Egyptens historia på att främja de koptiskt kristnas rättigheter. Men här har vi en människorättsaktivist som åtalas och döms för att han beskrivit en vecka i livet som koptiskt kristen, säger han.

Enligt Hossam Bahgat dömdes Patrick Zaki för att ha ”spridit falska nyheter” genom den artikel han skrev 2019 om livet som koptiskt kristen i Egypten, och domen går inte att överklaga.

”Det går inte en månad utan smärtsamma incidenter för kopterna i Egypten, [såsom] kidnappningar, stängningar av kyrkor eller olika attacker”, skriver han i artikeln, som samlar erfarenheter från olika kristna i Egypten under en vecka.

---

Fakta: Egyptens kopter

  • Egyptens kopter utgör 10–15 procent av landets 105 miljoner invånare.
  • Koptisk-ortodoxa kyrkan är den orientaliskt ortodoxa kristna kyrkan i Egypten. Det är en av världens äldsta kyrkor och grundades troligen på 100-talet efter Kristus.
  • Kopterna har flera gånger drabbats av terrorattentat med höga dödstal som följd.
  • Bland de problem som anförs av Egyptens kopter är svårigheten att bygga kyrkor, kidnappningen av kristna unga flickor och svårigheten att få rättsväsendet att agera mot attentat, trakasserier och diskriminering.

---

Fler artiklar för dig