Nyheter

Religiösa ledare varnar för ytterligare oroligheter i Kenya

“Vi har lyssnat på kenyanerna och inser att vårt land är på väg åt fel håll”. Pingstledare till Dagen: Våld är inget som löser våra problem

De senaste veckornas protester mot skattehöjningarna i Kenya har skördat minst 23 människoliv. Nu varnar landets religiösa ledare för att människor ”tvingas in i en hopplöshet som lätt kan leda till uppror”. De uppmanar också regeringen att dra tillbaka en rad nya och höjda skatter.

Minst 23 människor har dödats i samband med regeringskritiska protester i Kenya de senaste veckorna, enligt FN, och fler än 300 har gripits.

Många har följt oppositionsledaren Raila Omolo Odingas uppmaning att ge sig ut på gatorna för att protestera mot skattehöjningar och skenande levnadskostnader. Nu varnar landets kristna och muslimska ledare gemensamt för att fortsatta demonstrationer skulle kunna leda landet till uppror och ytterligare dödsoffer.

”Det lidande som enskilda kenyaner upplever tvingar in dem i en hopplöshet som lätt kan leda till uppror,” skriver samfundsledarna i ett uttalande den 14 juli, enligt Crux Now.

Inga fler demonstrationer

De vädjar till president William Ruto att inte möta våld med ytterligare våld, och till oppositionsledaren om att inte utlysa fler demonstrationer.

”Spänningarna, våldet och blodsutgjutelsen gör situationen svårare för Kenyas folk, i stället för att lösa de problem människor brottas med”, skriver samfundsledarna.

Också landets stora pingströrelse vädjar om besinning och lugn.

– Att människor ger sig ut på gatorna leder till ännu mer oro och våld, och är inget som löser våra problem, säger John Kitur, biskop och generalsekreterare för Free Pentecostal Fellowship i Kenya (FPFK), till Dagen.

John Kitur, generalsekreterare för Free Pentecostal Fellowship i Kenya (FPFK).

Organisationen företräder omkring 2 500 församlingar runt om i landet, med totalt en miljon medlemmar.

– Levnadsomkostnaderna har stigit i hela världen, men de har drabbat de fattiga länderna hårdast och i Kenya har de varit en utmaning för den nya regering som tillträdde för ett år sedan, säger John Kitur.

År med svår torka

Kenyanerna hade just lagt ett år med svår torka och matbrist bakom sig när regeringen nyligen beslutade att slopa de subventioner som hållit nere bränslepriset under lång tid.

– På lång sikt var det rätt att ta bort subventionerna, men beslutet togs vid fel tidpunkt. Man borde väntat tills ekonomin återhämtat sig mer, säger John Kitur, som beskriver hur människor som tidigare tagit bilen numera går till fots genom huvudstaden.

– De nya skatterna är fastslagna i lag och kan inte ändras lätt. Men om bara demonstrationerna upphör så tror jag ekonomin kommer att vända.

Liksom andra kristna samfund menar FPFK att demonstrationerna är kontraproduktiva, och främst används som politiskt verktyg av oppositionen.

– Protesterna gör att egendom förstörs och butiker plundras, och att affärslivet stannar av för att alla håller stängt. Så var det här i Nairobi i går, säger John Kitur.

– Och som en följd av att polisen försökt stoppa det har människor mist sina liv.

Han berättar att FPFK vädjat till både regeringen och oppositionen om att lösa situationen genom samtal.

– Jag upplever att regeringen är villig att lyssna på oss och finna sätt att minska levnadsomkostnaderna. Utmaningen för oppositionen är att den kräver att inkluderas i regeringen, vilket vi tror skulle vara förödande för vår demokrati och bara öka korruptionen. I stället måste man arbeta brett inom parlamentet.

Främjar dialog i församlingarna

Genom sina församlingar försöker pingstsamfundet att både främja dialog och avhjälpa den värsta nöden bland människor.

– Vi arbetar med fredsskapande samtal lokalt, för att förebygga och minska de spänningar som uppstår mellan människor när landet är i kris, säger John Kitur.

– Vi samlar också in medel så att församlingarna kan dela ut mat och andra förnödenheter till dem som har det allra svårast, som änkor och föräldralösa barn. Här har vi fått stöd av våra systerkyrkor i Sverige och Europa, och hoppas det ska fortsätta.

Han vädjar också till pingströrelsen i Sverige att engagera sig aktivt för att bromsa de klimatförändringar som han menar ligger bakom de senaste årtiondens svåra torka i bland annat Kenya.

– Hjälp oss att lyfta klimatfrågan, som är en av Afrikas största utmaningar.

---

Fakta: Kenya

  • Land i östra Afrika med närmare 55 miljoner invånare. Omkring 85 procent av invånarna är kristna, flertalet av dem protestanter.
  • I augusti förra året förlorade Raila Odinga presidentvalet mot William Ruto med knapp marginal.
  • Protester anförda av Raila Odinga bröt ut i mars ut i flera städer, däribland Nairobi. Demonstranterna hävdar att president William Ruto stal valsegern 2022 och protesterar även mot skenande levnadsomkostnader. Hundratals människor greps och flera personer dödades.
  • Nya protester bröt ut efter att regeringen antog en lag som infört nya skatter och fördubblat skatten på bränsle.

---

Fler artiklar för dig