Nyheter

Populärt pingstcafé får nådatid

Café Lyktan i Kalix nedläggningshotat efter sommaren

Välkända Café Lyktan, som drivs av Pingstförsamlingen i Kalix, riskerar att läggas ner. På onsdagen kom visserligen besked om att man får en nådatid över sommaren – men vad som ska hända efter det är oklart.

I Kalix är Café Lyktan ett begrepp i hela staden sedan ett 40-tal år. Det ligger centralt, och är en populär mötesplats oavsett om man är troende eller inte. Turisterna flockas, kaféet räknas som officiell sevärdhet i staden, och recensioner på nätet finns från hela världen.

Ändå hotas kaféet akut av nedläggning. Från början var det meningen att man skulle tvingas slå igen redan den sista juli, och de sex anställda har varslats om uppsägning till dess.

”Sedan kom kriget”

– Vi har haft ekonomin emot oss sedan pandemin, förklarar Raija Levander, styrelseledamot i Pingstförsamlingen, för Dagen.

– Då knäade vi första gången. Vi varslade personalen redan då, men kunde återhämta verksamheten utan att säga upp personalen, berättar hon.

– Sedan kom kriget.

Rysslands invasion av Ukraina ströp tidvis den stora spannmålsexporten från landet, vilket ledde till att råvarupriserna steg. Det tvingade Café Lyktan att höja priserna, men det gjorde att familjer som redan brottades med allt sämre ekonomi i inflationens spår inte kunde gå och fika som tidigare, berättar Raija Levander.

– Allt detta påverkade oss och det började synas i dagskassorna. Vi kan inte höja priserna hur mycket som helst, då kommer ännu färre människor. Det är ett fenomen som alla känner igen just nu, säger Raija Levander.

”Jag sa: Halleluja!”

För att undvika att dra på församlingen en konkurs i kaféverksamheten beslutade man därför att lägga ner Café Lyktan den 31 juli, den absolut sista dag som man tyckte att det gick att fortsätta till. Ett beslut som skakat om staden: ”I stort sett hela Kalix” hörde av sig och ville ha kvar kaféet, berättar Raija Levander.

Men efter en färsk uppgörelse på onsdagen med andra inblandade – Raija Levander vill inte gå in på detaljer – kan man fortsätta en månad till, och därmed hålla öppet under hela den viktiga sommarsäsongen.

– Jag sa: Halleluja! Det var en stor lättnad, för det här har legat som en blöt boll över oss. Ju närmare vi kom den 31 juli desto mörkare blev det. Nu kan vi lugna oss och fundera på: ”Vad vi har i händerna?” och vad vi ska göra med det, säger Raija Levander.

Blivande epacafé?

Nedläggningshotet har fått församlingen att fundera på vad man egentligen vill uppnå med kaféet, hur man skulle vilja driva det vidare, och med vilka mål.

– Vi pratade om det vid ett styrelsemöte: Ska vi driva kaféet för kaféets egen skull, eller ska vi gå tillbaka till rötterna och göra det till ett ställe där folk har möjlighet att möta Herren? Just nu kan man inte säga att det är så aktivt med budskapet där. Vi anser att vi skulle kunna göra mer, säger Raija Levander.

Bokcafé Lyktan i Kalix drivs av den lokala pingstförsamlingen.

Bland saker som diskuteras i församlingen finns framför allt att försöka nå fler ungdomar. Epatraktorkulturen lever i högsta välmåga bland Kalix tonåringar, och utanför Café Lyktan finns en stor parkeringsplats där de skulle kunna hålla till om man startade ett ”epacafé”, berättar Raija Levander.

– Problemet är bara att vi är i Moseåldern, säger hon.

– Vi har manspersoner i församlingen som nästan andas bränsle, men det är hög medelålder. Vi behöver yngre personer, säger Raija Levander.

Fler artiklar för dig