Norska journalisten Deborah Selbekk Lundh fick vara statist i succéserien The Chosen, som handlar om Jesus och hans lärjungar. Hon var även på plats under dagen då skådespelarstrejken började, och berättar för Dagen om hur det påverkade inspelningen.
Tv-serien The Chosen, som återberättar de bibliska berättelserna om Jesus och hans lärjungar, är det största gräsrotsfinansierade projektet genom tiderna inom film och tv. När The Chosen var ny fick Deborah Selbekk Lundh, journalist på norska Dagen, i uppdrag att skriva om den. Hon var då helt obekant med tv-serien, men fastnade fort efter att hon börjat titta. Sedan dess är hon inte bara ett en trogen tittare, utan har också varit med och stöttat serien finansiellt.
– Om man tror på Bibelns Gud, så tror man ju på att Jesus var hundra procent Gud och hundra procent människa. I filmer har vi ju många gånger sett hur han var som Gud, men sällan hur han var som människa. Men i The Chosen får vi se hur han lagar ett bord med sina egna händer, att han får skrubbsår, och att han ler mycket, säger Deborah till Dagen när hon förklarar att en av seriens dragningskrafter har varit hur påtagligt och relaterbart Jesus och hans lärjungar gestaltas.
Osäker om hon skulle åka
I maj lanserades en insamlingskampanj från produktionen bakom The Chosen för att finansiera den kommande inspelningen av säsong fyra. Som belöning fick 500 personer som lyckats samla in mest pengar vara med som statister i inspelningen av säsongen. Bland de 500 personerna fanns Deborah Selbekk Lundh, som fick en inbjudan att åka till Utah för att vara statist i inspelningen under andra veckan i juli. Deborah, som stöttat serien ekonomiskt tidigare, trodde inte att hon skulle få något i gengäld.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle hamna där, för det var ju flera tusen som deltog i kampanjen, och serien har ju miljontals tittare världen över, berättar hon.
Deborah var till en början osäker på om hon skulle åka. Hon berättar att osäkerheten var av praktiska skäl, som till exempel dyra flygbiljetter mellan USA och Norge. Men efter att ha blivit uppmuntrad av sin man, som visste att hon inte bara tyckte om serien, men även skådespeleri och film, beslutade hon sig för att åka dit. Hon beskriver inspelningen som intensiv och rolig, och inspelningsplatsen som fascinerande och tidsenlig.
– Det såg ut som man föreställer sig att Jerusalem såg ut för två tusen år sedan. De hade byggt gator, tempel, byggnader och marknader. Även klädseln som vi statister fick ha på oss var tidsriktiga, in till minsta detalj. Vi fick inte vara för sminkade heller. Foundation och lite mascara gick dock bra att ha, säger Deborah Selbekk Lundh.
[ Martin Scorsese vill göra film om Jesus ]
Även om serien nu slagit igenom och blivit stor, upplevde Deborah att hela filmteamet var ödmjuka och hade fötterna på jorden. Hon berättar hur regissören och skaparen, Darrel Jenkins, gav alla 500 statister high-fives när de gick av och på scen, och att de mellan varje tagning fick vatten och sportdryck, då de spelade in under 38 graders värme.
The Chosen fortsätter medan hela Hollywood står på paus
Under den pågående skådespelarstrejken, som har stoppat alla inspelningar för amerikanska film- och tv-produktioner, är The Chosen hittills den enda produktionen som fått fortsätta filma. Skälet är just för att de finansieras helt av tittarna, och inte har ett produktionsbolag bakom sig.
[ Passion of the Christ får uppföljare ]
Deborah Selbekk Lundh var statist under fyra dagar, varav den fjärde och sista dagen var då skådespelarstrejken började. Det blev dock den enda dagen som skådespelarna i The Chosen inte fick tillträda inspelningsplatsen. Efter att serien beviljades undantag från strejken kunde inspelningen av säsong fyra återupptas redan dagen efter. Deborah berättar hur det var under strejkdagen, när regissören, filmteamet och statisterna var på plats, men inte skådespelarna.
– Vi fick helt enkelt spela in utan skådespelarna. De scenerna kommer de sen att redigera i postproduktion, där de lägger till skådespelarna digitalt. En skådespelare skulle till exempel sitta på en häst, men nu fick en statist göra det i stället, berättar Deborah Selbekk Lundh för Dagen.
---
Fakta: The Chosen
- The Chosen är det största gräsrotsfinansierade projektet inom tv och film. Det innebär att det inte är ett filmbolag som finansierar produktionen, utan tittare och frivilliga bidragsgivare.
- SAG-AFTRA är fackförbundet som står bakom skådespelarstrejken, och alla skådespelare i The Chosen är medlemmar i det. Men eftersom inget filmbolag ligger bakom serien, får de fortsätta spela in, trots strejk.
---