Nyheter

Påven får ny lag i “present” i Portugal

Amnesti för dömda unga presenteras i samband med ungdomsfestival

Unga dömda brottslingar i Portugal får lägre straff. Det är innebörden i en ny lag – som lanseras som en ”välkomstpresent” till påve Franciskus när han inom kort besöker landet.

Fängelsedömda i Portugal som är yngre än 30 år får sina straff förkortade med ett år, de som dömts till ett år eller mindre släpps fria, och de som dömts till böter på mindre än 1 000 euro får dem avskrivna. Detta enligt en ny lag som antogs av parlamentets konstitutionsutskott på måndagen. Straffen för vissa sorters brott undantas dock; bland annat mord, kidnappning, penningtvätt, sex- och relationsbrott och andra svåra brott.

Regeringen i Portugal säger att detta sker med direkt anledning av påvens besök den 2-6 augusti, i samband med den stora katolska världsungdomsfestivalen i Lissabon. Detta eftersom påven under hela sin ämbetstid talat om behovet av rehabilitering av dem som straffats för brott. Men det är även ett svar på kraven från katolska organisationer i landet i våras om en generell amnesti för fängelsedömda i samband med påvens besök, och lagen kallas följaktligen för ”påveamnestin” av pressen i landet.

Lagen har dock kritiserats av juridiska experter, bland annat för att den åsidosätter principen om allas likhet inför lagen.

Enligt planen ska den godkännas av parlamentet senare i veckan samt undertecknas av presidenten, innan den träder i kraft den 1 september. Den gäller dock för brott begångna till och med 19 juni.



Fler artiklar för dig