Nyheter

Israelisk minister fördömde attacker mot kristna i landet

Kritik även från presidenten mot att ultraortodoxa judar förstört kristna byggnader och spottat mot kristna

Israels utrikesminister Eli Cohen har fördömt attackerna mot kristna i Jerusalem och på andra platser i landet. Det skedde vid ett besök i Vatikanen i helgen, uppger bland annat israeliska medier. Jerusalems vice borgmästare Arieh King är en av dem som uppmanat judar att protestera mot kristna och messianska grupper som anklagas för mission.

Dagen skrev tidigare i år om hur den katolske patriarken i det Heliga landet beklagade sig över ökade attacker mot kristna.

På senare tid har fler och fler höga israeliska tjänstemän sett sig tvingade att fördöma det våld och trakasserier som de senaste månaderna riktats mot kristna.

– Vi är fast beslutna att skyddas [de kristnas] säkerhet och värdighet, och kommer fortsätta att ha en nolltolerans mot våldshandlingar som motiveras av hat, sa Eli Cohen – den första israeliska utrikesminister som besöker Vatikanen sedan 2011.

Veckan dessförinnan fördömde Israels president Isaac Herzog att kristna byggnader vandaliserats och kristna företrädare trakasserats på olika sätt, skriver Times of Israel.

– Det omfattar spottloskor och vanhelgande av gravar och kyrkor, sa han, och kallade de ökade dåden mot kristna ”en skam för vårt samhälle och land”.

I en längre artikel beskriver Times of Israel de olika incidenter som skett alltsedan oktober förra året, då två israeliska soldater greps efter att ha spottat på en armenisk ärkebiskop och andra pilgrimer under en procession genom Jerusalems gamla stad. I början av januari greps två judiska tonåringar, misstänkta för att ha förstört gravar på en protestantisk kyrkogård på berget Zion, och i mars greps en man som attackerat en präst med ett järnrör vid Marias grav i Getsemane.

Nyligen uppmärksammades också trakasserier mot kristna när reportern Yossi Eli från Israels tv-kanal Channel 13 klädde sig i prästkläder och gick tillsammans med en riktig präst i Gamla stan i Jerusalem. Eli berättar att det bara tog några minuter innan han blev spottad på av både ”ett barn och en soldat” och utsattes för hånfulla kommentarer, skriver Haaretz.

”Tänk bara vilka reaktioner det skulle ha blivit från dessa judar om en kristen spottat på dem i Europa”, skriver Yossi Eli på Twitter i en kommentar till en videoinspelning av händelsen.

Präster angreps med järnrör

Även om kristna angripits också tidigare ses nu en ökande trend, som av kristna ledare sätts i samband med de öppet nationalistiska och ultraortodoxa partier som sedan i höstas ingår i Israels regering. Det är krafter som anklagar kristna, och i synnerhet landets messianska judar, för att försöka omvända judarna. Tidigare i år stoppades ett lagförslag som skulle kunnat ge två års fängelse till den som ägnat sig åt aktiv kristen mission.

I början av juli försökte en grupp unga män, som enligt Times of Israel var ”klädda i typisk ultranationalistisk stil”, att storma en konsert anordnad av messianska judar i centrala Jerusalem. Ungdomarna hade uttryckligt stöd av Jerusalems vice borgmästare Arieh King, som ställde sig utanför lokalen i fråga och uppmanade folk att ansluta sig till demonstrationen.

Bara några veckor tidigare ledde vice borgmästaren en grupp på hundratals religiösa judar som ropade ”missionärer, åk hem” till en grupp evangeliskt kristna som samlats till ett bönemöte vid Västra muren. En kvinna som deltagit i bönemötet hävdade efteråt i en polisanmälan att hon knuffats ned på marken och sparkats.

Flertalet av de som trakasserar kristna är enligt Times of Israel ungdomar som tillhör de nationalistiska organisationerna Lehava och l’Achim, som båda motsätter sig kristen mission i Israel.

– Man gör människor till måltavlor när den här rörelsens anhängare är beredda att ta till våld, säger David Parsons, talesperson för Internationella kristna ambassaden i Jerusalem till tidningen.

Fler artiklar för dig