Nyheter

Europaparlamentet vädjar till Indien om att stoppa förföljelsen av kristna

Över 50 000 kristna från östra Indien på flykt efter ökad förföljelse

Hundratals människor har dött och över 50 000 är på flykt efter att våldet mot kristna i östra Indien ökat. Europaparlamentet vädjar nu till Indien om att stoppa våldet, medan Indien anser att Europaparlamentet inte bör lägga sig i.

Sedan i maj har kristna i Manipur, en delstat i nordöstra Indien som gränsar till Myanmar, fått utstå förföljelse i form av våld, vandalisering och mord från den hinduiska befolkningen. Runt 400 kyrkor har bränts, 120 personer har dödats och drygt 50 000 kristna har fått fly från sina hem. Detta har fått Europaparlamentet att reagera. I en resolution som släpptes i torsdags fördömer de våldet mot kristna och andra icke-hinduiska grupper och vädjar till Indiska regeringen att vidta åtgärder för att stoppa det. I resolutionen står det bland annat att Indien måste ”skydda alla religiösa minoriteter, såsom Manipurs kristna gemenskap” och ”förebygga varje ytterligare upptrappning”.

Resolutionen mottogs inte väl av Indien, och landets utrikesdepartement svarade med ett kritiskt meddelande där de bland annat hävdar att Europaparlamentets inblandning i Indiens angelägenheter är ”oacceptabel och speglar ett kolonialt tänkesätt”.

Regeringen ger hinduer förtur

I grunden handlar det om stridigheter mellan olika folkgrupper. Folkgruppen Meitei är till största andelen hinduer, och har traditionsenligt fått mark i Manipurs mer bördiga delar, samt företräde till skola och jobb. Folkgrupperna Naga och Kuki, till största andelen kristna, har dock inte fått dessa möjligheter i samma utsträckning, rapporterar Reuters.

Naga och Kuki upplever att delstatens rådande parti favoriserat hinduer, vilket ledde till att de protesterade den 3 maj. Protesterna upprörde Meitei, och sedan dess har många därifrån bränt flera kyrkor och ökat sin förföljelse av kristna.

Flera kristna organisationer som arbetar i Indien har riktat stark kritik mot regeringen, bland annat Open Doors.

– Meitei fortsätter att attackera och skjuta varje dag för att terrorisera folkgrupperna, säger den lokala Open Doors-medarbetaren Ngai Elam, enligt Open Doors UK.

– Kvinnor och flickor trakasseras och utsätts för sexuella övergrepp, män över 18 år tränas med vapen av rebellgrupper. De enda trygga platserna för stamfolket är flyktingläger, säger Elam.

---

Fakta: Indiska delstaten Manipur

  • Manipur ligger i nordöstra Indien och har en befolkning på drygt 3 miljoner invånare.
  • I delstaten är den hinduiska och den kristna befolkningen jämnstora, på cirka 41 procent vardera.

---

Fler artiklar för dig