Nyheter

Anklagelser om sabotage mot filmvisningar

Sound of Freedom lockar storpublik - Rykten om att filmen motarbetas

Succéfilmen Sound of Freedom omgärdas av rykten om sabotage på biografer. Men alla rykten tillbakavisas av bolaget bakom filmen.

Sound of Freedom, som bygger på den sanna berättelsen om Tim Ballards kamp mot barnsexhandel, är en enorm succé på amerikanska biografer. Just nu är det en av de allra mest populära filmerna i USA, i intäkter endast slagen av den senaste Mission Impossible-filmen.

Filmen Sound of Freedom har ingen direkt kristen anknytning, men har nått en storpublik bland kristna. Kanske dels för att ämnet engagerar, och kanske även för att huvudpersonen spelas av kände kristne skådespelaren Jim Caviezel, mest känd som Jesus i Mel Gibsons storfilm ”The Passion of the Christ”.

Som Dagen berättat har filmen anklagats för att stödja konspirationsteorier, och filmen har fått ett blandat mottagande av kritiker, med både hyllningar och sågningar. Filmen är en dramatisk skildring av hur barn räddas från en fångenskap där de utnyttjas i en barnsexhandel som, enligt Tim Ballard och hans organisation Operation Railroad Underground, ORU, blivit en miljardindustri med miljontals drabbade barn. Både uppgifterna om barnsexhandelns omfattning, och ORU:s metoder, är omdiskuterade. Christianity Today har intervjuat experter som menar att filmen riskerar att bli missvisande.

Ryktesspridning

Nu sprids också uppgifter om att filmvisningar saboteras, och biografkedjan AMC pekas ut som ansvarig för att försöka få filmen att tappa publik. Bland annat hävdas att visningar ställts in på grund av påstådda problem med luftkonditioneringen.

Men bolaget bakom filmen, Angel Studios, tillbakavisar helt kritiken mot AMC.

”Vi förstår att det finns rykten – särskilt på sociala medier – att AMC gjort det svårt för fans att se Sound of Freedom på lokala biografer, och vi vill göra klart att dessa rykten inte stämmer”, säger Angel Studios i ett pressmeddelande, uppger Daily Wire.

AMC har dessutom gått med att öka antalet salonger där filmen visas på grund av dess popularitet, skriver filmbolaget.

Huvudpersonen lämnar

Samtidigt kommer överraskande uppgifter om att Tim Ballard lämnat Operation Underground Railroad, OUR, den organisation han grundat och vars arbete skildras i filmen. Ballard ska i all tysthet ha lämnat OUR i samband med filmpremiären, skriver Vice.com. Sajten uppger att OUR i ett uttalande bekräftat att Ballard lämnat organisationen.

Enligt Vice ska Ballard ha startat en ny verksamhet, kallad Spear Fund, också den inriktad på kamp mot människohandel.

Fler artiklar för dig