Nyheter

Växande USA-kritik mot Israel

Kolumnist i NYT: USA omvärderar relationen mellan länderna

USA är på väg att ompröva sin relation till Israel, hävdar New York Times-kolumnisten Thomas Friedman. Uppgifterna förnekas från Washington, men Vita huset är påtagligt irriterade på Netanyahu-regeringen.

USA:s omprövning av Netanyahus regering har börjat. Så lyder rubriken på NYT-tungviktaren Thomas Friedmans i tisdagens tidning. Han skriver att president Joe Biden och hans medarbetare alltmer irriteras av hur den sittande israeliska regeringen ”underminerar våra gemensamma intressen med Israel”, i sin avsikt att helt förändra maktbalansen mellan regeringen och Högsta domstolen. Även Israels agerande när det gäller utvidgningar av bosättningar på Västbanken är ett stort problem i relationen till USA, menar Friedman.

”Diplomater chockade”

Friedman nämner hur Biden i en CNN-intervju kritiserat de mest högerextrema ministrarna i Benjamin Netanyahus regering, och skriver att amerikanska diplomater som haft med den politiskt talangfulle premiärministern att göra nu är chockade över hur han låter sig styra av ytterhögern bara för att hålla sig kvar vid makten.

I nästa vecka besöker Israels president Isaac Herzog, en hård kritiker av Netanyahu-regeringen, Washington för samtal med president Biden. Friedman skriver att mötet är en signal om Bidens kritiska hållning mot Netanyahu. ”Jag har inget tvivel om att den amerikanske presidenten kommer att väpna den israeliske presidenten med budskapet – utifrån sorg, inte ilska – att när den amerikanska och den israeliska regeringens värderingar och intressen skiljer sig så mycket åt, är en omvärdering av relation oundviklig.”

Biden har ännu inte bjudit in Netanyahu till Washington, trots att den israeliska premiärministern suttit vid makten i sju månader, och det ses i Israel som en tydlig signal om Bidens ogillande av den politik som förs av den israeliska regeringen.

Uppgifterna förnekas

Det handlar enligt Friedman inte om att omvärdera samarbetet mellan militär och underrättelsetjänst, utan endast det gäller det ”grundläggande diplomatiska förhållningssättet”. Både från Washington och Jerusalem förnekas dock att någon förändring i relationen mellan länderna är aktuell. En talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd säger att ”det talas inte om någon slags formell omprövning”, skriver Times of Israel.

Samtidigt uppger en anonym källa för israeliska Kanal 12 att Washington tveklöst är oroat av Netanyahu. ”Vi förstår inte vart han är på väg, eller varför han låter extremister i regeringen sätta tonen”, säger uppgiftslämnaren och påpekar att den israeliska premiärminister gått vidare med förändringar i den rättsliga lagstiftningen trots löften om motsatsen till president Biden.

En likaledes anonym israelisk företrädare säger enligt Times of Israel att USA omvärderat banden till Israel under flera tidigare presidenter, och att banden mellan länderna förblir starka.

Påtaglig oro

Oavsett den officiella relationen mellan de båda länderna är det påtagligt att signalerna från amerikanskt håll gentemot den nuvarande israeliska regeringen visar på en stor oro. USA:s avgående Israel-ambassadör Tom Nides sa i en Wall Street Journal-intervju i måndags att ”saker håller på att spåra ur” i Israel, då regeringen undergräver förtroendet för landets demokratiska institutioner. Ambassadören avslöjade att han själv talat med Netanyahu och uppmanat honom sakta ner lagändringsprocessen.

Israeliska vänstertidningen Haaretz skriver på ledarplats på onsdagen att Netanyahu saboterar Israels viktigaste strategiska relation. Israel har aldrig tidigare haft en premiärminister som ”orsakat större strukturell, psykologisk och politisk skada för relationen mellan USA och Israel” och Netanyahu riskerar cyniskt landets framtid för sin egen politiska överlevnad, varnar tidningen.

Fler artiklar för dig