Nyheter

Sydstatsbaptisterna: Strid om kvinnliga pastorer fortsätter

Tidigare samfundsledare går emot beslut om uteslutning

Afro-amerikanska kyrkor får nu tungt stöd av förre samfundsordföranden i konflikten om pastorstitlar för kvinnor inom Sydstatsbaptisterna.

J D Greear, tidigare ordförande för Sydstatsbaptisternas konvent, går nu emot sin rörelse i synen på kvinnliga pastorer. Han ansluter sig till de tusentals afroamerikanska kyrkorna i National African American Fellowship, NAAF som inte vill acceptera att samfundsledningen ska ha bestämmanderätt över enskilda församlingar i frågan.

Som Dagen tidigare rapporterat röstade SBC:s årsmöte i juni för att utesluta megakyrkan Saddleback på grund av att församlingen ordinerar kvinnor till pastorstjänst. Trots att pastor Rick Warren vädjade till delegaterna att ändra sig röstade en stor majoritet för att stadfästa det beslut som samfundets exekutiva kommitté fattade i februari, att utesluta Saddleback Church samt ytterligare en mindre församling i Kentucky.

Ändrade stadgar

På samma årsmöte röstade SBC-delegaterna för att ändra stadgarna så att alla medlemskyrkor förbjuds att titulera kvinnor som pastorer. Det krävs att beslutet bekräftas på nästa årsmöte för att det ska träda i kraft.

Detta har nu NAAF vänt sig emot. Teologiskt delar de uppfattningen att kvinnor inte kan vara församlingsföreståndare, men inom nätverket NAAF är det vanligt att kvinnor ges en pastorstitel, exempelvis pastor för barn eller lärljungaträning, men står under en manlig pastors översyn, förklarar nätverkets ledare Gregory Perkins, skriver Christian Post.

Varnar för följder

Pastor Perkins skriver i ett brev till Bart Barber, ledare för SBC, att det går emot samfundets grunder och samarbetsanda att utesluta kyrkor som ”delar samma tro på Jesus Kristus, samma tro på Skriftens auktoritet och samma mandat att utföra missionsbefallningen”.

Nu ansluter sig också J D Greear till kritikerna. Han delar samfundets syn på pastorsrollen, men menar att det är olyckligt att ändra stadgarna på det vis som nu är på väg att ske.

I ett inlägg på sin hemsida på onsdagen skriver Greear att beslutet kommer att få oavsiktliga följder. Församlingar som delar rörelsens komplementära syn, men tillåter kvinnor i underordnade pastorsroller, riskerar att behandlas på samma sätt som församlingar som till exempel accepterar samkönade äktenskap, varnar han.

Rick Warren kritisk

När det gäller uteslutningen av Saddleback Church anser dock Greear att SBC agerat riktigt, då Saddleback Church omfamnat den egalitära bibeltolkningen och menar att en kvinna kan vara både pastor och församlingsföreståndare.

Rick Warren, grundare av Saddleback Church och numera pensionerad pastor, är mycket kritisk mot hur Sydstatsbaptisternas ledning agerat, och konstaterar att de är mycket selektiva i sin syn på församlingars självständighet. Han påminner om hur de förhållit sig passiva tidigare efter omfattande anklagelser om sexuella övergrepp inom rörelsen.

– Samma röster som sa: ”Vi kan inte skydda kvinnor från övergrepp på grund av den lokala kyrkans självstyre”, är samma röster som säger: ”Men vi kan förhindra dem från att kallas pastorer i den självstyrande lokala kyrkan”, har Warren sagt i en intervju i Christianity Today tidigare i år.

---

Fakta: Sydstatsbaptisterna

  • Är USA:s största protestantiska rörelse, med över 47 000 anslutna kyrkor. Räkna antalet medlemmar till mer än 13 miljoner.
  • Menar att kvinnor och män är jämlika i värde inför Gud, men har olika roller. Kvinnor har ”en vital roll” i församlingstjänst, men pastorsrollen är reserverad för män.
  • Alla medlemskyrkor är självbestämmande, men rörelsen är på väg att ändra stadgarna så att församlingar som ger kvinnor titeln pastor kan uteslutas.

---

Fler artiklar för dig