Nyheter

Strandhäll i Twitter-fejd med Svenska kyrkan

Kritiserar att Birgitta Ed bar prästkrage på Natomöte - får mothugg

Statsministerfrun Birgitta Ed valde att bära sin prästkrage under Nato-toppmötet i Vilnius. Det har upprört tidigare S-ministern Annika Strandhäll, som på Twitter angriper klädvalet.

Statsminister Ulf Kristerssons hustru Birgitta Ed prästvigdes i januari, som Dagen rapporterat om.

För Birgitta Ed är det naturligt att bära sin prästkrage i olika sammanhang, och hon gjorde det även när hon deltog tillsammans med sin make på Nato-mötet i Vilnius tidigare i veckan. Hon förklarade sitt klädval så här för Dagen:

– Vi var klädda som vi är klädda till vardags. Vi möttes som de vi är. Sedan jag prästvigdes i januari bär jag prästskjorta varje dag – när jag gör saker i samhället är jag präst. Jag har en känsla av att Emine (Turkiets presidenthustru, reds. anm.) alltid bär sin traditionella dräkt. Det var ett möte mellan människor som ser ut så här till vardags.

Birgitta Ed och Emine Erdogan under Nato-mötet

Men att Birgitta Ed framträder i ett icke-kyrkligt sammanhang i prästkrage har väckt kritik. En av de hårdaste kritikerna är S-politikern Annika Strandhäll, som tog till orda på Twitter:

”Att statsministerns fru så flagrant visar att hon representerar svenska kyrkan på ett Nato möte är en väldigt stark signal. Som medlem och representant för en organisation som dels motsätter sig Nato medlemskap och dessutom har fredsarbete som grundsyn blir detta väldigt svårt”.

I flera frågor till Svenska kyrkans Twitter-konto kräver Strandhäll svar på om när präster ska bära prästkrage, och nöjer sig inte med de svar hon får om att kyrkan inte har något reglemente för när och var prästkragen får bäras. Till slut svarar Svenska kyrkan: ”För tredje gången: det finns inget regelverk som styr när präster har sin krage.”

Birgitta Eds val att bära prästkrage har samtidigt fått stöd från flera håll. Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, säger till Kyrkans tidning:

– Svensken mår bra av att se att människor med olika politisk eller apolitisk hemvist kan viga sitt liv till att vittna om Gud.

Dagens opinionsredaktör Frida Park var en av de första att kritisera Strandhälls tweet: “Kunskapen om vad det innebär att vara präst i Svenska kyrkan är inte direkt imponerande.”

Även liberala Expressens ledarsida uttryckte sig kritiskt:

”Den öppenhet, som ett Natointräde ska försvara, måste omfamna att vuxna människor bär kors, slöjor och prideflaggor när de har lust. Att människor vill och vågar stå för sin läggning, sin tro och sina åsikter, när det passar dem. Annika Strandhäll bör begränsa sitt klädintresse till sin egen garderob.”

Fler artiklar för dig