Nyheter

Tora-bränningen uteblev - ville manifestera tolerans

Demonstrationen blev till tal om respekt

Han tog fram en tändare, men stoppade snabbt undan den och talade i stället om tolerans och religionsfrihet. Ahmad Alloushs aktion vid Israels ambassad blev inte vad många väntat sig.

Det var en aktion som fördömts från många håll så snart nyheten blev känd dagen innan, att en man fått tillstånd till en demonstration utanför Israels ambassad i Stockholm med syftet att bränna upp Toran och Bibeln.

Trots uppståndelse i media och fördömanden från Israel, var det en lugn tillställning med några få tystlåtna motdemonstranter, varav de flest tycktes vara kristna. De allra flesta på plats på Strandvägen en liten bit från den israeliska ambassaden var journalister från svenska och internationella medier.

Tog fram tändare

Den tilltänkte bokbrännaren Ahmad Alloush var påtagligt nervös innan han tog till orda. Han började med att plocka fram en tändare, bara för att snabbt ta undan den och säga:

– Jag ska inte bränna någon bok i dag.

Alloush förklarade att Koranen förbjuder att man bränner heliga skrifter från någon religion, och ville i stället använda demonstrationen för att tala om respekt och tolerans.

Ville få uppmärksamhet

Ahmad Alloush berättade att han är muslim och bott i Sverige i åtta år och blivit väl mottagen här, och att han önskar att alla ska behandla varandra med respekt.

– Jag tycker inte om Ulf Kristerssons politik, men det betyder inte att jag vill bränna ner hans hus, sa han. Alloush visade också upp demonstrationstillstånd och sa att där stod ingenting om att bränna böcker, det vara ett tillstånd till en demonstration. Att han sagt sig vilja bränna upp Toran och Bibeln var bara för att väcka uppmärksamhet, förklarade han.

– Jag vill att det blir ett förbud mot att bränna religiösa skrifter, sa han. Alloush

Ahmad Alloush vid manifestation utanför Israels ambassad 230715.

Ambassadör lättad

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman följde demonstrationen över internet.

– Jag är lättad att det inte blev någon bokbränning, säger han till Dagen. Ambassadören berättar också att han är tacksam för de reaktioner som kommit.

– Jag vill tacka för allt stöd, både från Sverige och Israel, och från både muslimska och kristna ledare. Men hotet är inte över, jag hoppas att det här leder till att bokbränningar inte händer igen.


Fler artiklar för dig