Nyheter

Korsvandring i Alperna bjöd på mödor och möten

“Gå för Europa” siktar på att nå fram till Italiens huvudstad Rom i slutet av augusti

Han har fått be för människor, bjudits på mat och gått vilse på fält och åkrar. Efter sju dagar i sydöstra Frankrike satte Fredrik Weflö på torsdagen punkt för sin del av ”Gå för Europa” och gjorde sig beredd att överlämna det tre meter höga korset till nästa vandrare.

Det är EFS-gruppen Gå för Sverige som arrangerar korsvandringen mellan Paris och Rom, vilket Dagen berättade om tidigare i år. Målet är att nå den italienska huvudstaden den 31 augusti.

Det är den första av gruppens korsvandringar som både påbörjas och avslutas utanför Sverige. Mats Nyholm, som är en av samordnarna, sticker inte under stol med att det varit svårare att få både ekonomi och antalet vandrare att gå ihop i år.

– Det var lättare att hitta folk i Umeå, Norrköping och Ystad. Då kunde vi vara uppemot tolv personer som gick någon sträcka tillsammans. På den här vandringen vill vi att man helst är två, även om det inte alltid är möjligt, säger han.

– Många är också beredda att gå, men har inte ekonomi för det. Så vi ber vi om förbön, ”gångare” och pengar för boende och resor.

Fredrik Weflö, präst i Borgs församling i Norrköping, har fått njuta av sitt eget, Guds och lokalbefolkningens sällskap under sin veckolånga vandring genom de franska alperna.

– Sammanlagt har jag gått närmare 17 mil, vilket gör nästan 3 mil om dagen. Snart är jag i Gap, där jag blir avlöst, säger han till Dagen.

– Det är härligt, men förstås en liten utmaning. Serpentinvägarna har frestat på mest, eftersom det blir ömsom brant uppåt och brant nedåt.

Fredrik Weflö under Walk for Europe i Frankrike.

Resorb till frukost

Det har blivit vätskeersättning till frukost och mycket vatten under dagen, och ofta en smörgås från frukosten som färdkost. Just på torsdagen bjöds han på morötter på ett torg.

– Jag har vinkat till tusentals bilister, och flera stannar till och frågar vad jag sysslar med. Sedan är det alla man träffar på i städer och byar, som kvinnan som jag fick be tillsammans med, säger Fredrik Weflö, som klarat sig på engelska och sin skolfranska.

– I söndags var jag i en katolsk kyrka i Grenoble, där präster berättade om Walk for Europe under gudstjänsten. Sedan blev jag hembjuden på lunch av några i kyrkokören.

Någon gång har Google maps lett in Fredrik Weflö på irrvägar. Som när han ville slippa undan de mest trafikerade vägarna men hamnade ute på ett sädesfält.

– Det gjorde etappen längre än planerat. Men senare fick jag lift av en man som visade mig det katolska rehabiliteringscenter på 1 800 meters höjd där han var volontär. Det hade jag inte fått vara med om annars, säger han.

– Genom Guds nåd lär man sig någonting hela tiden när man går, det blir som ständig inre reflektion och omstart. Jag tänker också att Jesus var den som verkligen tog en omväg på Golgata för att söka alla dem som går vilse.

Inleddes på nationaldagen

Korsvandringen började i Paris den 6 juni, då Mattias Bjurenholt och hans trettonårige son påbörjade färden söderut.

– Syftet med Walk for Europe är att be för nationerna och berätta om Jesus, säger Mats Nyholm.

– Sedan överlåter vi åt vår Far i himlen att avgöra om det också har ett värde i sig att vi går med ett kors genom Sverige och Europa.

Själv planerar han att gå de sista fyra dagarna till Rom.

– Många talar om säkerhet, och det är relevant. Men hittills har vi varit väldigt förskonade och välsignade. Människor tar emot oss med glädje, på ett sätt som knyter ihop kulturer, språk och åldrar.

---

Fakta: Korsvandring genom Sydeuropa

  • Korsvandringen Walk for Europe påbörjades i Paris den 6 juni och planeras att avslutas i Rom den 31 augusti.
  • Arrangeras av EFS-gruppen Gå för Sverige, som genomfört korsvandringar de senaste tre åren.
  • Förra årets vandring gick från Ystad till Paris.
  • De bär ett tre meter högst kors under vandringen.

---

Fler artiklar för dig