Nyheter

Ett år i USA-häkte för omstridd dansk evangelist

Torben Søndergaard säger sig vara anklagad för människosmuggling

Den danske predikanten Torben Søndergaard greps i Florida för ett år sedan, misstänkt för vapensmuggling. Han sitter fortfarande häktad, och det är oklart exakt vad han anklagas för, rapporterar norska Dagen.

Som Dagen berättat tidigare greps Torben Søndergaard i Florida den 30 juni 2022. Han trodde själv först att han skulle till ett samtal om sin asylansökan – då han tidigare ansökt om att tas emot som flykting från Danmark eftersom han ansåg sig vara utsatt för religionsförföljelse i hemlandet. Men vid mötet på Migrationsmyndigheten sattes han i handfängsel och fördes till ett häkte.

Över ett år sitter den danske trebarnspappan fortfarande i häkte, och under året som gått har flera rykten florerat om vad de amerikanska myndigheterna misstänker att Søndergaard begått för brott.

Ser sig som reformator

Søndergaard lämnade Danmark tillsammans med sin familj 2019 och sökte asyl i USA. Han har tidigare berättat att han var orolig för att han skulle gripas och parets barn skulle omhändertas av myndigheterna efter att hans organisation målats upp som en farlig sekt i en dokumentär på dansk tv.

Søndergaard har själv beskrivit sig som en reformator som återupprättat en sant nytestamentlig kristendom, där helanden och mirakler är framträdande. I tv-dokumentären visades bland annat våldsamma exempel på demonutdrivning. Det finns dock inga uppgifter om att det förekommit brottsanklagelser eller hot om omhändertagande av barnen.

Misstänkt för vapensmuggling

Under de första månaderna efter gripandet förekom uppgifter om att han anklagats för vapensmuggling mellan Mexiko och USA. Men Søndergaard, vars telefonsamtal från häktet har spelats in och spridits på hans organisations The Last Reformation TLR, Youtubekanal, har hela tiden förnekat att han varit delaktig i något brottsligt.

Han tror själv att anklagelserna har någon form av koppling till hans kristna missionsverksamhet. TLR har nyligen i vad man beskriver som ett ”chockerande” avslöjande hävdat att Søndergaard är förföljd av två män med tidigare band till organisationen, som nu med alla medel försöker sätta dit honom. En av männen, en fransk företagare, påstås ha kontakter högt upp i amerikanska myndigheter. Uppgifterna bär tydliga drag av långtgången konspirationsteori.

I februari berättade evangelisten i en ljudinspelning att han nu anklagas för människosmuggling.

– Mer än ett halvt år efter att jag häktades, har vi upptäckt att myndigheterna i North Carolina påstår att de fått information om att jag varit delaktig i människohandel, sa Søndergaard då, skriver norska Dagen.

Myndigheterna tiger

Amerikanska kristna tv-kanalen CBN kontaktade i december förra året migrationsmyndigheterna, men fick bara till svar att de inte kommenterar en pågående utredning. Norska Dagen har i sin tur kontaktat Danmarks UD, som bekräftar att en dansk medborgare är häktad i Florida, men inte kan kommentera ytterligare.

I en inspelning för två veckor sedan, på årsdagen av gripandet, berättar Torben Søndergaard att det fortfarande är svårt att förstå hur allt kunnat hända, och beskriver en svår situation då han sitter inspärrad i en liten cell 22–23 timmar om dygnet, och att han längtar efter sin familj.

Tackar Gud

Han berättar att han nyligen varit på ett läkarbesök och för första gången på ett år sett sig i en spegel.

– Det var en känslomässig upplevelse, att se mig med skägg och efter att jag gått ner 15–20 kilo. Samtidigt menar han att Gud använt tiden i häktet till att göra honom mer ödmjuk, och att han kan se Guds trofasthet och godhet trots svårigheterna.

– Ja, jag sitter i en cell, men jag har Gud med mig. Ja, jag kan inte lämna cellen, men jag har en bibel. Det finns så mycket att vara tacksam för.

---

Fakta: The Last Reformation

  • The Last Reformation (Den sista reformationen), TLR, är en dansk kristen organisation startad av Torben Søndergaard 2011.
  • TLR skriver på sin hemsida att man startade en “ny och sista reformation” efter att Søndergaard insett att en Jesu efterföljare måste göra mer än att bara gå till kyrkan.
  • Denna nya reformation ska gå “mycket djupare” än Luthers reformation och återupprätta en kristendom som vi läser om i Evangelierna och Apostlagärningarna.

---

Fler artiklar för dig