Nyheter

S:ta Clara om nysatsningen: Vi tar ett steg i tro

Vill bli mer av församling och kunna organisera det diakonala arbetet bättre

När S:ta Clara i centrala Stockholm tillsätter tre nya tjänster är det för att utveckla församlingslivet, stötta sina många volontärer och samtidigt hjälpa andra församlingar att arbeta med mission och diakoni. Satsningen, som inleds i höst, sker med befintliga medel, enligt Björn Alldén, ordförande i föreningen S:ta Clara kyrka.
– Våra omkostnader ökar kanske något, men vi tror att vi får täckning för dem med gåvor, säger han.

Som Dagen redan rapporterat så gör S:ta Clara en större satsning i höst. Den nuvarande direktorn Mats Nyholm blir nationell evangelist, och bortsett från att han ersätts av Hans Bratt Hernberg anställs ytterligare två präster: Oas-inspiratören Hans Weichbrodt blir teologi- och gudstjänstansvarig på deltid, medan Johan Norén tillsätts som församlingspräst och ansvarig för lärjungaskolan.

– Vi har gått i tankar om detta under en längre period, har sökt Herren och bett för det. Hela församlingen har varit väldigt engagerad i att ta arbetet ett steg till, säger Björn Alldén, ordförande i föreningen S:ta Clara kyrka, som är ansluten till Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS.

Björn Alldén, ordförande föreningen S:ta Claras kyrka

Mats Nyholm avskiljs för att i högre grad än i dag kunna stötta de många församlingar som söker sig till S:ta Clara för uppmuntran och inspiration.

– Han kommer också fortsättningsvis att undervisa hos oss och ha andra uppgifter. Men fokus blir på att dela med sig av det goda som S:ta Clara fått, säger Björn Alldén, som jämför med hur ett fattigt Sverige på 1800-talet ändå skickade missionärer till andra delar av världen.

– I den interna diskussionen har vi frågat oss om vi orkar detta, men svaret har varit ja, vi tar steget i tro. Det går att nå människor, man kan bjuda in till kyrkan och ta bort trösklarna och göra så att människor känner sig hemma i en ny miljö. S:ta Clara har ett fantastiskt läge mitt i centrum, men alla har sina egna starka sidor.

Blir mer församling

Samtidigt vill S:ta Clara i högre utsträckning bli en församlingsgemenskap.

– Många människor kommer på våra gudstjänster och söker gemenskap. Vi måste bli bättre på att erbjuda det, vilket blir Johan Noréns uppgift som församlingsherde, säger Björn Alldén.

Ambitionen är dessutom att Hans Bratt Hernberg som ny direktor ska vidareutveckla och strukturera S:ta Claras sociala arbete, och stötta de cirka 150 aktiva volontärerna.

kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker S:ta Clara kyrka.

– Vi vill också kunna ge en god bibelundervisning som hjälper människor att växa, coacha och ge själavård, och där kommer Hans Weichbrodt in, säger Björn Alldén.

Anställningarna sker utan att föreningen fått in några särskilda donationer eller fondmedel.

– S:ta Clara får in gåvor och anslag ur olika fonder på omkring en miljon kronor i månaden, vilket är vad verksamheten kostar. Ungefär hälften är gåvor från enskilda personer, säger Björn Alldén.

– Nu kanske kostnaderna ökar något, men jag tror att vi får täckning för det med gåvor. En förutsättning är naturligtvis att vi har ordning på vår ekonomi, vet vad vi gör och är sparsamma. Sedan räknar vi med att människor kommer att vara med i detta och bära arbetet.

---

Fakta: S:ta Clara

  • Kyrka i Stockholms city med tonvikt på mission och diakoni.
  • Arbetet i S:ta Clara drivs av en förening som är ansluten till Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS.
  • Föreningen hyr kyrkan och tillhörande lokaler av Stockholms domkyrkoförsamling.
  • Föreningen får inte del av kyrkoavgiften utan är beroende av gåvor.

---

Fler artiklar för dig