Nyheter

Prästen Tomas Jarvid: Prästkragen är ett erbjudande

Het debatt om Birgitta Eds prästkrage - “problematisk” eller “supercool”?

När är det lämpligt att bära prästkrage? Efter att statsministerns fru, prästen Birgitta Ed, synts på Nato-toppmötet iförd prästkrage har frågan debatterats livligt. – Att bära prästkragen är ett erbjudande, säger prästen Tomas Jarvid till Dagen.

Att prästen Birgitta Ed valde att bära prästkrage när hon tillsammans med sin man Ulf Kristersson deltog i Nato-toppmötet i Vilnius har väckt mycket debatt. Även i utländska medier kommenteras frågan.

Många stödjer Birgitta Eds val. ”Märklig dag när flera som brukar vara för jämställdhet ifrågasätter en kvinnas val av kläder och vill att hon ska dölja sin egen yrkesidentitet i offentligheten och bara agera bihang till sin make. Tycker Birgitta Ed är supercool som står för sin tro och sin kallelse!” skriver Greger Hatt, tidigare politiskt aktiv inom Miljöpartiet och senare Socialdemokraterna, och som numera arbetar åt katolska hjälporganisationen Caritas.

”Som att ta av sig vigselringen”

”Att vara präst är för övrigt inte bara ett yrke, utan en vigning. Att klaga på kragen är som att säga att en person ska ta av sig vigselringen när hen ´representerar sitt land´ “, skriver Joel Halldorf.

Men det finns också kritiska röster. ”Att statsministerns fru så flagrant visar att hon representerar svenska kyrkan på ett Nato möte är en väldigt stark signal. Som medlem och representant för en organisation som dels motsätter sig Nato medlemskap och dessutom har fredsarbete som grundsyn blir detta väldigt svårt”, skriver Annika Strandhäll, tidigare socialminister (S).

Franska journalisten Anne-François Hivert som täcker de nordiska länderna i sin bevakning, konstaterar på Twitter att Birgitta Ed är ordinerad präst, men att frågan om hennes prästkrage ändå väcker polemik i Sverige.

Upp till varje präst

Den som rör sig i kollektivtrafiken här hemma i Sverige kan konstatera att man då och då ser präster iförda prästkrage. Och visst syns prästkragarna – som faktiskt gett namn åt sommarblomman – även på gatorna och ibland i officiella sammanhang utanför kyrkan. Men när är det egentligen lämpligt att bära sin prästkrage utanför själva tjänsten?

I princip, berättar Svenska kyrkans pressjour för Dagen, är det upp till varje präst att avgöra lämpligheten av att bära prästkragen vid olika tillfällen.

Birgitta Ed slog i intervjun med Dagen fast att hon menar att det är självklart för henne att bära prästkrage även utanför kyrkan. ”När jag gör saker i samhället är jag präst”, sa hon. Prästen Tomas Jarvid i Ulricehamn som driver bloggen Vandra Vägen och har skrivit om frågan säger att prästkragen är ett slags inbjudan.

– Jag tänker att prästkragen är ett erbjudande. Att jag finns här om någon vill prata med mig. Vill du så prata så är jag är beredd på det, säger han till Dagen.

Visar att man är representant

Andra präster menar att prästkragen ger perspektiv på vad det djupast sett innebär att vara präst. Erik Johansson, präst och missionssekreterare i EFS, intervjuad i Dagen i just denna fråga, pekade på just detta.

– Ja, den är viktig. Prästkragen hjälper mig att förstå att jag inte längre bara är jag, utan också en representant för kyrkan och ytterst sett för Kristus, sa han.

Att prästkragen kan vara en hjälp och ett stöd – särskilt i svåra situationer – vittnar många präster om. I Dagenartikeln sa Anton Hultgren, komminister i Västerviks församling, att prästkragen var viktig för honom i vissa situationer.

– Jag tror inte jag tänker eller reflekterar särskilt mycket när jag tar på den, mest att den kan vara en hjälp, sa han.

Önskade att fler skulle bära den

Men Anton Hultgren berättade också att han själv sällan använde prästkragen utanför tjänsten. Dåvarande ärkebiskop Anders Wejryd uttryckte en önskan om att fler präster skulle bära prästkragen oftare.

– Det är lite paradoxalt eftersom vår tro är att det är kyrkans medlemmar som är dess företrädare. De borde kanske ha en skylt de också, sa han då.

Om fler präster nu hakar på debatten om prästkragarna genom att oftare bära sin egen krage kanske Wejryd blir bönhörd.

---

Fakta: Bar prästkrage under Nato-toppmötet

  • Statsminister Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed valde att bära prästkragen under Nato-toppmötet i Vilnius. Hon bar den bland annat när hon mötte Turkiets president Erdogans fru Emine Erdogan för ett samtal.
  • Nato-toppmötet hölls den 11–12 juli i Vilnius och samlade ledare från Natos 31 länder. Sverige, som söker medlemskap, var också representerat.

---

Fler artiklar för dig