Nyheter

Musikprofil: Tyck om din musikledare i stället för att tycka saker om musiken

“Jag tror att det finns ett jättebehov av att utbilda.”

Var och varannan kyrkobesökare har åsikter om det mesta i gudstjänstlivet – särskilt när det gäller musiken. I stället borde man ge musikledarna mer stöd och uppmuntran, menar musikprofilen Hanna Ekstedt.

HÖNÖ. – För många år sedan sjöng jag på en konferens. Direkt efteråt fick jag ett jättelångt mejl med allt jag gjort fel. Det var fel musik, fel text, jag syntes för mycket i bild ... Det var fruktansvärt jobbigt, berättade Hanna Ekstedt, musik- och kreativitetsledare inom Equmeniakyrkan, vid en frågestund på Hönökonferensen.

Väldigt många musikledare, körledare, artister och övriga medverkande har liknande erfarenheter – nästan oavsett vad de försökt är det alltid någon som är missnöjd. Men det är inte bara dessa som måste anpassa sig, menar Hanna Ekstedt – gudstjänstbesökare och församlingsmedlemmar måste också göra sin del.

Mer mångfald

– När man inser att folk sitter och tittar och dissekerar allt man gör, säger Hanna Ekstedt, med visst eftertryck, till Dagen efteråt.

Hanna Ekstedt tror på mer mångfald, där allt sammantaget ger något för var och en. Där skulle det gå att göra mer, menar hon – även om hon är noga med att inte kritisera den ena eller den andra musikstilen. Till exempel saknar hon mer “förkunnarsånger” – med text som riktar sig utåt till andra människor, inte så mycket uppåt till Gud.

– När man sjunger tillsammans, många, så blir det lätt en typ av sång. När någon framför en sång, så kan man ju ta ut svängarna lite mer. Jag upplever att det finns ett behov; då kan man fördjupa vissa ord och vissa begrepp, säger hon.

– Men jag brinner för det gemensamma också. Lovsången är otroligt viktig. Varför måste man välja?

Unga musiker behöver stöd

Musiker, musikledare och artister är ofta unga människor, som kanske inte hunnit skaffa sig mer djuplodande teologiska kunskaper. Ändå får de i uppgift att ta hand om en hel sektion av gudstjänsten – och sedan kritiseras de för sina insatser.

– Jag tror att det finns ett jättebehov av att utbilda, att utveckla och stötta dem som kommer till våra församlingar. De flesta musiker i våra församlingar är ju ideella, och man kastas in i ett sammanhang där man får otroligt stort ansvar ... och lite utbildning. Man blir liksom väldigt ensam i det. Där tror jag våra församlingar och vårt ledarskap i våra församlingar kan, eller bör, eller ska ta mer ansvar för våra unga, säger Hanna Ekstedt.

Det kan röra sig om så enkla saker som att förbereda och planera tillsammans inför en gudstjänst, ge riktlinjer, och utvärdera och samtala både före och efter, förklarar hon

För mycket tyckande

– Jag har hållit på med musik i kyrkan i hela mitt liv, och ändå kan man känna sig utlämnad. Jag tror inte på att man ska göra det själv.

Är det så att felet ligger mer hos gudstjänstbesökarna, församlingsmedlemmarna, att det är för mycket negativitet?

– Nej, men jag tror att det är lätt att fastna i för mycket tyckande, att man vill ha det, liksom, si eller så. Jag tror att musiken och gudstjänstlivet och kreativiteten är större än så.

Har vi inte kommit längre än så?

– [skratt] Exakt!

---

Fakta: Hanna Ekstedt

  • Sång- och körledare, arbetar med musik och kreativa uttryck centralt inom Equmeniakyrkan. Spelar piano och lite dragspel.
  • Började leda körer som 16-åring på 1990-talet.
  • “Smålänning i grunden, med ena foten på Hönö och den andra i Stockholm”, som hon själv uttrycker det.
  • Tredje generationens medverkande i musiklivet på Hönökonferensen.

---

Fler artiklar för dig