Betydelsen av tro för unga människor, yttrandefrihet och koranbränningar kom upp under samtalet mellan de båda ledarnas fruar.
– Det var ett väldigt fint samtal, och utmanande på ett positivt sätt, säger Birgitta Ed till Dagen.
Mötet mellan Emine Erdogan och Birgitta Ed hölls på den turkiska ambassaden i Vilnius på tisdagen. Till mötet kom Birgitta Ed iförd prästkrage och Emine Erdogan bar traditionella muslimska kläder.
– Vi var klädda som vi är klädda till vardags. Vi möttes som de vi är. Sedan jag prästvigdes i januari bär jag prästskjorta varje dag – när jag gör saker i samhället är jag präst. Jag har en känsla av att Emine alltid bär sin traditionella dräkt. Det var ett möte mellan människor som ser ut så här till vardags, berättar Birgitta Ed på telefon för Dagen.
”Jag sa att jag blir ledsen”
De båda ledarnas fruar kommunicerade med hjälp av tolk och mötet varade i runt 45 minuter, säger Birgitta Ed, själv just nu på hemväg från Natos toppmöte. En av knäckfrågorna under mötet har varit Turkiets kritik av att Sverige tillåtit koranbränningar. Det var också en fråga som kom upp när Birgitta Ed och Emine Erdogan möttes.
– Vi pratade om religionens roll i ett samhälle och hon frågade mig vad jag tänkte och kände runt koranbränningar. Jag kunde säga vad jag verkligen känner och tänker och att jag blir ledsen av koranbränningar. Men jag sade också att man både kan bli ledsen och bedrövad men ändå tycka att lagstiftningen är rimlig.
Förstod hon det?
– Det är en klok och intresserad kvinna. Hon förstår förstås att jag är en person med en stark tro. Jag tror inte att hon håller med mig, men jag tror att hon förstod mitt sätt att se på frågan.
Samtalet fortsatte sedan med andra frågor runt religion. Birgitta Ed och Emine Erdogan pratade bland annat om trons betydelse för unga människor, både i Sverige och i Turkiet.
– Jag tog upp att unga människor med en tro kan stöta på problem. Det kan vara svårt inte bara för unga som kommer utifrån till Sverige och kanske har en muslimsk tro, utan det kan vara svårt också för unga som har en kristen tro.
– Hon sa att hon kunde se att det var likadant i hennes land, något som hon tycker är problematiskt och tråkigt.
Trots skillnaderna i religion och i kultur kunde de båda kvinnorna mötas på ett fint sätt i samtalet, tycker Birgitta Ed.
– Ja, det var verkligen ett väldigt fint samtal och utmanande på ett positivt sätt. Jag behövde tänka till, jag fick möjlighet att tala om frågor som är viktiga för mig och samtidigt försöka se saker ur ett annat perspektiv.
[ Frida Park: Pinsamt okunnig kritik mot Birgitta Eds prästkrage på natomötet ]
”Spännande på riktigt”
Nu är toppmötet i Vilnius över och många svenskar gläds över att vägen in i Nato har öppnats för Sverige.
– Det var klart att det fanns glädje och lättnad hos många i den svenska delegationen över att vi nu tagit ett stort steg för att komma med i Nato, även om det inte är helt klart ännu. Många har jobbat länge med frågan. Det var också fint att se hur efterlängtat Sverige är i den här kretsen, säger hon.
Men för hennes egen del är det just de frågor som handlar om religion som ligger närmast om hjärtat.
– Jag tror att det är lite ovanligt att jag med min roll och mitt ämbete står vid Ulfs sida på det vis jag gör. Det är ju självklart vad jag tycker är viktigt och vill prata om. Samtalet med Emine Erdogan kändes naturligt, eftersom vi talade om saker som både hon och jag bär i oss. När man pratar om det riktigt viktiga blir det bra.
Kommer samtalet er emellan att fortsätta i någon form?
– Jag vet inte. Jag är ju inte så van vid de här internationella mötena. Nu blev det ett tillfälle att ses. Men jag skulle inte ha något emot att fortsätta samtalet, för det här var spännande på riktigt.