Nyheter

Oenigt FN-råd fördömer koranbränning

Vill se att religionskränkande handlingar blir olagliga

Det är en kränkande och tydlig provokation att bränna en koran. Det slår en majoritet av länderna i FN:s människorättsråd UNHRC fast. Samtliga EU-länder i rådet röstade emot resolutionen.

På begäran av Pakistan sammankallades FN:s människorättsråd UNHRC till ett extrainsatt möte på tisdagen, som en direkt följd av koranbränningen i Sverige i slutet av juni. Och det blev tydligt att medlemsländerna har svårt att enas i frågan om yttrandefrihet kontra religionskränkning.

28 av rådets 47 medlemsländer röstade för en resolution mot ”religiöst motiverat hat”, däribland många muslimska länder. De åtta EU-länder som sitter i UNHRC röstade alla emot resolutionen, liksom Storbritannien och USA, rapporterar TT.

Sverige omnämns inte uttalat i resolutionen, som i stället enligt TT talar om ”vissa europeiska länder”. Där sägs också att det finns juridiska luckor i flera länder, som medför att liknande handlingar inte ses som brottsliga, och FN:s medlemsländer uppmanas att se över lagstiftningen.

Tydlig skiljelinje

I FN-rådets möte blev skiljelinjen tydlig mellan västvärldens länder som försvarar yttrandefriheten samtidigt som de kritiserar koranbrännandet, och muslimska länder som vill se förbud mot religiös intolerans, rapporterar AP.

Volker Türk, högkommissionär vid UNHRC, talade om hur konstruerade uppvisningar av intolerans syftar till att väcka ilska och skapa slitningar mellan olika kulturer.

– Med hjälp av den tidvattensvåg som sociala medier skapar, och i ett sammanhang av växande internationell och nationell disharmoni och polarisering, växer alla former av hatretorik överallt, sa Türk, skriver Deutsche Welle.

Han slog fast att ”handlingar och tal” som riktar sig mot muslimer, kristna eller olika minoriteter är ”högst respektlösa”.

– De är förolämpande, oansvariga och felaktiga, sa högkommissionären.

Pakistans utrikesminister Bilawal Bhutto-Zardari talade till rådsmötet via video, och sa att det är tydligt att koranbränning handlar om uppvigling till religiöst hat, diskriminering och ett försök att provocera fram våld.

”Förstärker hatet”

USA:s religionsfrihetsambassadör Rashad Hussain förklarade att USA inte kan stödja resolutionen, eftersom den riskerar att begränsa yttrandefriheten. Enligt Hussain visar tidigare erfarenheter att förbud snarare bara ger kränkande handlingar ökad uppmärksamhet och bidrar till att förstärka hat. Han vill i stället se förstärkt undervisning och dialog för att konfrontera hatretorik, skriver AP.

Frankrikes representant i UNHRC, Jerome Bonnafont, invände mot resolutionen och sa att ”mänskliga rättigheter skyddar människor, inte religioner, doktriner, trosuppfattningar eller symboler”, rapporterar Euractiv.

– Det är varken upp till FN eller någon stat att definiera vad som är heligt, sa Bonnafont.


Fler artiklar för dig