Nyheter

Mötestältet i centrum för sommarfestival på Löttorp

Efter tre somrar med utomhusmöten bjuder Elca-stiftelsen in till sommarfestival på klassisk frikyrkomark

När Elca-stiftelsen bjuder in till Löttorp denna sommar är det med ett helt festivalområde, komplett med mötestält, beachvolley och matställe. Den drygt två veckor långa festivalen på norra Öland rivstartar i helgen, med två allsångskvällar på temat Minns du sången, under ledning av Lasse Franklin.
– Det finns många som vill att arbetet i Löttorp ska få vingar igen, säger programkoordinator Stefan Almqvist.

Stiftelsen Elca, vilket står för Evangelisation på Löttorps camping, har lagt in flera nya växlar inför sommaren. Här har man de senaste veckorna byggt upp ett festivalområde, komplett med ett större tält för möten och konserter, en foodtruck med pizza, fika och glass, sandplan för beachvolley och en utomhusscen för ungdomarna.

– Med tältet är vi inte längre beroende av väder och vind, som man varit med de senaste tre årens utomhusscen, säger Stefan Almqvist, som förklarar att nysatsningen kunnat förverkligas tack vare att många gett av sin tid och sitt engagemang.

Han är själv en av dem som var på Löttorp under dess kristna storhetstid på 1970-talet. Då ägdes campingen av bröderna i gospel- och countrygruppen Samuelsons, och mötestältet kunde fyllas av 2 000 besökare på kvällarna.

– Det har varit fantastiskt att se hur alla engagerar sig för att arbetet i Löttorp ska få vingar igen, säger Stefan Almqvist.

Stefan Almqvist på festivalområdet i Löttorp.

Många kristna artister

Arrangörerna har engagerat ett pärlband av kristna artister, alltifrån Roland Utbult och Peo Thyrén till Gladys del Pilar och Dogge Doggelito. Den 27 juli blir det en välgörenhetskonsert för Ukraina i samarbete med Hoppets Stjärna.

Till detta kommer talare som Niclas Ljung, Nette och Gabbe Ingemarson, Anders och Camilla Olsson, Carlos Villablanca, Helena Swärd Granath, Jonathan Wedin och Elise Ralston.

Dessutom är programmet är fullt av aktiviteter för barn och ungdomar, allt från ungdomshelgen Reload för unga vuxna till sportveckan för åldersgruppen mellan 7 och 15 år.

Man räknar med gott om besökare, både kristna och andra.

– Det är det som är så speciellt med Öland: det kommer människor och medverkande från alla möjliga samfund och delar av landet. Ungdomarnas lovsångsteam till exempel kommer från Citykyrkan i Stockholm, säger Stefan Almqvist.

– Allt sammantaget finns förutsättningarna för det ska bli en riktigt härlig gemenskap.

---

Fakta: Sommarfestival i Löttorp

  • Pågår den 14–29 juli, arrangerad av stiftelsen Elca, Evangelisation på Löttorps camping.
  • Granne med First camp Löttorp, som på 1970-talet ägdes av bröderna i den kristna gospel- och countrygruppen Samuelsons.
  • Inleds med allsångskvällar lördag och söndag, med musikern och körledaren Lasse Franklin.
  • Bland talarna: Hans & Karin Jansson, Nette och Gabbe Ingemarson, Anders och Camilla Olsson, Carlos Villablanca, Helena Svärd Granath, Jonathan Wedin, Elise Ralston.
  • Artister: Roland Utbult, Gladys del Pilar, B.I.G., Peo Thyrén (Noice), Jard & Carina med Magnus Samuelson, Dogge Doggelito med flera.
  • För barn och ungdomar ordnas möten med lovsång, barnfestival med familjen Hyllerud, sportvecka, ungdomshäng med mera.

---

Fler artiklar för dig