Nyheter

Kuwait: Vi skickar 100 000 koraner till Sverige

Agerar efter uppmärksammade koranbränningen

100 000 exemplar av Koranen på svenska ska spridas i Sverige. Det planerar Kuwaits regering, som ett svar på de koranbränningar som skett.

Planerna på att trycka en stor mängd koraner på svenska och distribuera i Sverige tillkännagavs av Kuwaits regering i måndags, rapporterar Middle East Monitor.

Enligt officiella kuwaitiska nyhetsbyrån KUNA agerar regeringen för att ”främja tolerans av den muslimska religionen och sprida muslimska värden och samexistens bland alla människor”. Leveransen av den stora mängden koraner väntas ske inom kort. Böckerna ska, i samarbete med Kuwaits utrikesdepartement, distribueras till moskéer, bibliotek, skolor och andra institutioner runt om i Sverige, skriver Middle East Monitor. Det uppges vara Knut Bernströms översättning det handlar om. Bernström, som avled 2009, var en svensk diplomat som konverterade till islam och sedermera lade till tilltalsnamnet Mohammed. Hans översättning har vunnit stort erkännande i den muslimska världen.

Betonar barmhärtighet

Fahd al-Daihani, chef vid den myndighet som ansvarar för tryck och publikation av Koranen i Kuwait, säger att man med spridningen av Koranen till Sverige ”vill betona barmhärtighet och gå emot hat och extremism”, skriver Middle East Eye.

Kuwait är ett av många muslimska länder som fördömt koranbränningen i Sverige som en ”provokativ handling”. I ett uttalande från Kuwaits utrikesdepartement skrivs att Kuwait ”påminner det internationella samfundet och alla berörda länder om deras ansvar för att agera mot hat och religiös extremism, och stoppa de fientliga handlingar som riktas mot islams helighet”.

Fler artiklar för dig