Sverige bör ställa sig bakom FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Den uppmaningen kom från flera kristna fredsorganisationer vid en uppvaktning på UD på onsdagen.
I dag har 68 länder ratificerat FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, TPNW. Men Sverige är inte ett av dem, och det vill en rad kristna fredsorganisationer se en ändring på. Under onsdagen uppvaktades utrikesdepartementet av företrädare för Kristna fredsrörelsen, Förbundet kristen humanism, Svenska präster och pastorer mot kärnvapen, Vänners samfund (kväkarna) samt tidigare ärkebiskopen K G Hammar.
Sverige röstade för
I ett öppet brev ber de kristna organisationerna regeringen att ställa sig bakom FN-konventionen, som Sverige röstade för i FN:s generalförsamling 2017. Dåvarande utrikesminister Margot Wallström förklarade två år senare att Sverige tills vidare inte skulle skriva under konventionen, som trädde i kraft 2021 då 50 länder ratificerat den. USA:s dåvarande försvarsminister James Mattis varnade efter FN-omröstningen 2017 sin svenske kollega Peter Hultqvist för konsekvenserna om Sverige skulle underteckna konventionen, avslöjade Svenska Dagbladet i augusti 2017. Och efter det svenska närmandet till Nato har alla planer på att ansluta sig till TPNW skrinlagts.
I brevet till regeringen påminner de kristna organisationerna om att ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, fick Nobels fredspris för sex år sedan just för kampen för ett internationellt juridiskt bindande förbud mot kärnvapen. De varnar också för följderna av ett svenskt Nato-medlemskap:
”Det finns numera en tydlig risk för att kärnvapen framöver kommer att återfinnas på svensk mark och i det svenska luftrummet. När Sverige ansöker om medlemskap i Nato lovar landet att följa Natos kärnvapendoktrin fullt ut. Detta kan ha stor betydelse nu när Sverige har inlett förhandlingar med USA om att upprätta baser och förlägga trupper och förvara utrustning i Sverige”, skriver fredsorganisationerna.
[ Får ett medlemskap i Nato kosta vad som helst? ]
I uppvaktningen deltog Bo Forsberg, Förbundet Kristen Humanism, Fredrika Gårdfeldt, Kristna Fredsrörelsen och Svenska präster och pastorer mot Kärnvapen, Julia Ryberg och Gun-Britt Karlsson, Vännernas samfund, kväkarna samt KG Hammar tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan. Biträdande enhetschefen för Enheten för nedrustning och ickespridning på utrikesdepartementet, Anna Hammarlund Blixt, tog emot de uppvaktande.
---
Fakta: FN:s konvention mot kärnvapen
- Treaty on the prohibition of nuclear weapons, TPNW, antogs av FN:s generalförsamling 2017. Målet är att på sikt eliminera alla kärnvapen i världen.
- I dag är 68 länder anslutna till TPNW och förbinder sig bland annat att inte tillåta utplacering av kärnvapen på sina territorium.
---