Nyheter

Hönökonferensen har redan vuxit ur nya hallen

Tvingas förmodligen söka nya lösningar – efter två år.

Kanske var det lika bra för Missionskyrkan på Hönö att man aldrig byggde en ny möteshall för 70 miljoner kronor till år 2019. Först kom pandemin – och nu när Hönökonferensen återigen varit i gång i två år, är den hall som man i stället hyr redan för liten.

Redan under kvällsmötet på tisdagen var den industrihall som man nu i stället hyr från ett byggvaruhus närmast fullsatt, med uppskattningsvis 1 600-1 700 personer, och arrangörerna förberedde sig på att länka upp ytterligare lokaler via storbilds-tv.

– Det är ju bara tisdag än. Det är ju görbra! säger Anders Marklund, pastor i Missionskyrkan på Hönö som anordnar konferensen.

– Det brukar ju vara såhär att det fyller på mer och mer.

Så ni räknar med att det kommer att bli över 2 000 i alla fall?

– Ja, det kommer vi att bli, det kommer vi att bli. Det här är ju jätteroligt, men samtidigt så ser vi ju att den här hallen är för liten, säger Anders Marklund, som inte tror att årets besökssiffra är något tillfälligt.

– Förra året var det inte fler än innan pandemin, men det känns nu som att det är ett större tryck i år, när det bara är tisdag kväll och redan fullt.

Jagar ny lösning

Lösningen med att sitta på olika ställen är inget man tänker fortsätta med, säger Anders Marklund; i stället får man nu börja om med jakten på en ny lösning, omkring tio år efter att man började fundera på en ny hall som skulle ersätta det gamla mötestältet.

Hönökonferensen hålls i år för första gången i en lagerhall som Hönö missionskyrka hyr under veckan.

Då planerades en ny permanent hall som Missionsförsamlingen och Betelförsamlingen skulle äga gemensamt, och hyra ut resten av året. Byggkostnaden uppskattades redan år 2017 till 70 miljoner kronor, varav 60 miljoner skulle ha fått lånas upp eller samlas ihop, och ett gemensamt aktiebolag bildades för ändamålet. Sedan kom pandemin, konferenser fick hållas digitalt, och nu är det alltså konferensen som hyr in sig i en annans hall, i stället för att hyra ut en egen. Därmed är man alltså tillbaka på ruta ett.

“Undrar vad Gud vill”

Vad för sorts ny lösning det kan tänkas bli är dock långtifrån klart: på Hönö är det redan trångt, och Anders Marklund har själv inga idéer – men låter sig inte nedslås av det, tvärtom.

– Det är ju jättespännande, det är ju en utmaning som jag bara: Wow! Vad häftigt! Undrar vad Gud vill.

Någon återgång till det gamla mötestältet tror inte Anders Marklund på, trots att det rymde fler.

– Det är ju bättre ekonomi i detta för oss, vi behöver inte ha nattvakter, vi behöver inte vara så känsliga för väder och vind, och med all utrustning och sådant, säger han med en svepande gest över en scen full med ljud-, ljus- och videoutrustning, och vidare ut mot det gråkalla havet där regnet ligger på lut.

Fler artiklar för dig