Nyheter

Sorg på Tjörn efter kyrkoherdens dödsolycka

“Det är många som kommer att sakna honom, enormt många. Han är en självklar person på ön.”

Känd på hela ön, omtyckt, älskad – så beskrivs kyrkoherden Johan Ernstson på Tjörn, som omkom i en drunkningsolycka i helgen.

Det är en påtagligt skärrad och chockad Malin Ringfelter, vikarierande kyrkoherde, som på måndagen har funnit sig utsedd till pastoratets talesperson utåt, utöver alla beslut och praktiska saker som nu måste hanteras när hennes chef plötsligt inte finns mer. Samtidigt måste hon hantera sorgen hos det 50-talet anställda i pastoratet, hos församlingsmedlemmar, hos alla dem som kände och kände till kyrkoherden Johan Ernstson – och hos sig själv.

– Det är skakigt här. Det är svårt att ta in. Jag har ganska få ord just nu att dela så här, säger hon, med en röst som anstränger sig för att inte brista.

Välkänd på ön

Personalen på pastorsexpeditionen har suttit i krismöte hela förmiddagen. Under tiden har meddelanden och förfrågningar från medier och allmänhet strömmat in; först under eftermiddagen, när Dagen når Malin Ringfelter, har man orkat börja svara.

Med sina sex år på pastoratet är Malin Ringfelter en av dem som känt Johan Ernstson kortast tid. Han var kyrkoherde i ett tiotal år, komminister längre än så, och bland Tjörnborna – som liksom på alla öar blir en plats där de flesta känner de flesta, och många har bott på platsen i generationer – var han välkänd.

– Jag hoppas att det finns någon som kan ta upp hans stav så att den positiva utvecklingen kan stå sig och utvecklas ännu mer, säger Bengt Mollberg, uppvuxen på Klädesholmen, systerö till Tjörn och del av pastoratet.

Som medlem i EFS kunde Bengt Mollberg följa hur Johan Ernstson drev på för att lämna västkustens schartauanska arv, och odla kontakterna med andra samfund, som hans eget.

Johan Ernstson

”Har känts ljusare och mer omfamnande”

– Det är en massa olika splittrade kyrkor på Klädesholmen, förklarar Bengt Mollberg.

– Klädesholmen är en liten plats, men det har inte varit mycket ekumenik, alla höll sig på sin kant. Johan Ernstson tillhör dem som verkligen har öppnat upp kyrkan, tycker jag, under de senaste åren då han varit aktiv. Det har känts ljusare och mer omfamnande för människors problem utan att man trycker en tro i ansiktet på dem, fortsätter Bengt Mollberg.

Bilden bekräftas av alla reaktioner som kommit in via sociala medier. Dop, konfirmationer, vigslar, begravningar har gjort djupa intryck på många familjer genom åren, men också Johan Ernstsons engagemang i second hand-butiken St Mary, eller de uppskattade så kallade ”Amensamtal” som han höll inför öppen publik med någon aktuell gäst på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn.

Malin Ringfelter talar ännu om Johan Ernstson i presens.

– Många känner honom och vet vem han är. Han har byggt upp ett stort nätverk av människor både på Tjörn och i Sverige i stort. Han har en stor vänkrets, jobbar gärna mot andra aktörer, säger hon.

– Det är många som kommer att sakna honom, enormt många. Han är en självklar person på ön.

---

Fakta: Johan Ernstson

  • Föddes 1962 i Värmland, prästvigdes 1997.
  • Var pastorsadjunkt i Arvika innan han fick sin första prästtjänst i Klövedals kyrka på Tjörn, en ö som han förblev trogen livet ut.
  • Hade stort intresse för till exempel rally, och var ofta präst på plats vid Svenska Rallyt hemma i Värmland.
  • Omkom på fredagen tillsammans med en flugfiskekemrat, när båda av okänd anledning hamnade i vattnet i en sjö utefter Ljusnan i Härjedalen.

---

Fler artiklar för dig