Nyheter

Kyrkoherde på Tjörn död i tragisk drunkningsolycka

Biskop Rappmann: Det är med oändlig sorg som jag har tagit emot beskedet att Johan Ernstson har omkommit

Sorg, chock och saknad uttrycks av främst anhöriga men även av kollegor i Svenska kyrkan efter beskedet att kyrkoherden på Tjörn omkommit i en olycka. “Familj och andra finns i mina böner”, skriver Göteborgs biskop Susanne Rappmann på sociala medier.

Det var på fredagen som polis larmades om en olycka i Härjedalen, dit Johan Ernstson hade åkt för att fiska. Polisrapporten berättar att olyckan inbegrep två personer, och att man fann den ene avliden. Det var strax före klockan 20 på fredagskvällen som polisen fick larm om att två personer hamnat i vattnet strax norr om Linsell.

“En av personerna, en man, påträffades. Han konstaterades senare avliden”, konstaterar polisrapporten. På söndagskvällen meddelade polisen att även den man i 45-årsåldern, som färdades tillsammans Johan Ernstson vid olyckan, har hittats död.

Familjen uttrycker sorg och saknad

Hon betonar att polisen uteslutit brott och att det handlar om just en olycka. Anhöriga är underrättade om olyckan, och på sociala medier uttrycker kyrkoherdens familj sin sorg och saknad. På Svenska kyrkans hemsida på Tjörn finns också en text om att församlingens han har förolyckats:

“Det är med stor sorg och bestörtning vi har tagit emot nyheten att vår kyrkoherde Johan Ernstson har omkommit i en olycka den 7 juli. Vi kommer under söndagen hålla två av våra kyrkor öppna och vi flaggar på halv stång.”

“Vi har förlorat vår ledare och kollega, och för väldigt många av oss också en vän. Vi ber för varandra och tar hand om varandra”, skriver kyrkan på hemsidan. Mer information kommer på hemsidan framöver, liksom på Facebook och på Instagram.

Kyrkoherde och rally-präst

Johan Ernstson intervjuades bland annat i en större artikel i Göteborgs-Posten 2022. Då berättade han att han fick sin första prästtjänst i Klövedals kyrka efter att ha arbetat som pastorsadjunkt i Arvika. Under senare år har han varit kyrkoherde i Tjörns pastorat med fyra församlingar.

I artikeln berättade han också om sin kallelse till att bli präst: “Jag prästvigdes 1997 och för mig var det en viktig händelse, det var en bekräftelse på längtan att bli präst. Jag har alltid haft en inre kallelse men det tog tid att bejaka den yttre”, sa han.

Johan Ernstson har också fungerat som “rallypräst” när Rally Sweden gick i Värmland. Han såg han det som naturligt, eftersom han gärna betonade att kyrkans plats är där människor finns. “Jag älskar rally och har varit ute som åskådare på många tävlingar med min pappa och syster, och självklart ska kyrkan finnas i snödrivorna där folket är”, sa han till GP.

Öppna kyrkor

Medarbetarna i Svenska kyrkan på Tjörn satt under måndagsförmiddagen i krismöte. Tjörns, Skärhamns och Klövedals kyrkor höll extraöppet på söndagen för vem som ville.

Även vid senare tillfälle kommer det att “bli möjligt även för allmänheten att mötas och dela sorgen”, skriver Svenska kyrkan på Tjörn på sin hemsida, men hur och när är ännu inte bestämt.

Fler artiklar för dig