Nyheter

“Otroligt hög stämning när Sebastian Stakset spelade”

Dagens Urban Thoms på plats på Gullbrannafestivalen

GF är en bred festival på hög nivå – och årets upplaga har inte varit något undantag. Det säger Dagens musikrecensent Urban Thoms om en av sommarens stora musikfester, som slutar i dag.

Gullbrannafestivalens koncept innebär att leverera något för alla, säger Urban Thoms på telefon från Gullbrannagården utanför Halmstad.

– Det brukar bli lite hårdrock, lite gospel, lite singer-songwriter, på en många gånger hög nivå. Men samtidigt ger man de lite mer färska artisterna chansen, vilket jag uppskattar. Jag tror att Gullbrannafestivalen har bidragit till att många artister kunnat komma ut och få ett genombrott. Så den har en viktig roll.

– För artisterna innebär festivalen också att man får träffas, man kan dela idéer uppmuntra varandra, det blir nästan som lite själavård.

“Vi älskar Sebbe”

Gullbrannafestivalen pågår i fyra dagar och det finns flera olika scener där konserter kan pågå samtidigt. Det innebär att det ibland kan vara svårt att välja, säger Urban Thoms, men samtidigt är just detta en del av konceptet att bjuda på många olika typer av konserter.

Hur har stämningen varit?

– Den har varit god och bitvis väldigt entusiastisk. Det var hög nivå när Dirty Loops spelade, för de har många hängivna fans i frikyrkan. Sedan var det otroligt hög stämning när Sebastian Stakset spelade halv elva en kväll. Han hade också ett seminarium här, det var jättebra och fullsatt. När han senare på kvällen hade konsert med sin dj var det nästan publikrekord i den salen. Publiken skanderade “vi älskar Sebbe”. Jag har aldrig hört något liknande tidigare.

Gullbrannafestivalen brukar dra 3–4 000 besökare varje sommar. Urban Thoms uppskattar att årets festival var ”som vanligt”: det har varit mycket folk på området och campingen intill har varit fylld. Besökarna kommer ofta från södra Sverige och har frikyrkoanknytning, men festivalen lockar också människor utöver de kategorierna.

Båtrace och missionslopp

Festivalen har en prägel av familjefestival, och under dagarna ordnas aktiviteter för barn och unga.

– Man hade ett båtrace i den lilla ån som flyter genom området första dagen. Barnen hade små båtar som de tävlade med. Det var mysigt. Sedan finns ett “missionslopp” där startavgiften går till mission och där man springer några kilometer.

Den närliggande stranden med vita vidder lockar förstås också till bad. Festivalen innehåller förutom en mängd konserter också seminarier och gudstjänster.

Och pensionärerna – får de också något?

– Ja, det skulle jag absolut säga. Jag tänker på Rolling Stones och deras sångare Mick Jagger, han är 80 år. Det finns nästan inga pensionärer som har undgått populärmusik. När det är rockkonsert står det många 70-åringar i publiken. Så jag tror att den musik som kommer att spelas på äldreboenden – det är Rolling Stones och Status Quo.

Vad överraskade dig under årets festival?

– Två gubbar från Småland som sålde korv i ett stånd på området. De hade ett missionsprojekt som de stödde, och för varje gång någon lade till en extra tia eller tjuga när de köpte korv ringde de i en liten klocka. När någon lade riktigt mycket för korven tutade de i en siren som de hade med sig.

– Man kunde också få en påse trallskruv om man skänkte mycket, eller ett slags skydd man kan sätta på sin dragkrok. De hade kanske någon deal med en byggfirma? Det var så roligt!

Och så något viktigt: vädret. Hur har det varit?

– Det var lite oroväckande inledningsvis med ett nervöst droppande. Men så klarnade det på eftermiddagen på torsdag, och sedan dess har det varit fint. Just nu skiner solen, och många har gått och lagt sig på stranden.

---

Fakta: 55 olika konstellationer

  • Gullbrannafestivalen erbjuder varje år ett brett utbud av musikstilar. I år har sammanlagt 55 olika konstellationer spelat.
  • Festivalen pågår 6–9 juli på Gullbrannagården utanför Halmstad.


---

Fler artiklar för dig