Nyheter

Hönökonferensen inleddes med välkomnande tema

Anders Marklund: Vi behöver öppna våra dörrar och ge liv och mening

Den stora kristna sommarkonferensen på Hönö i Göteborgs norra skärgård invigs formellt på lördagskvällen, men tjuvstartade redan på fredagen med en konsert med bandet Jerusalem. – Det var en fantastisk kväll. Nu hoppas jag på en konferensvecka där Gud ska bli synlig och tydlig, säger konferensgeneralen Anders Marklund.

– Nu är det lugnet före stormen, säger Anders Marklund med ett lätt men inte särskilt stressat skratt när Dagen når honom på telefon lördag förmiddag.

Han berättar att han klarat av morgondoppet och dricker kaffe på sin veranda i solen. På ängen nära huset håller besökare på att sätta upp tält och det finns redan ett gäng husvagnar på Hönökonferensens camping. Många kom redan på fredagskvällen för att kunna vara med på konserten med återförenade hårdrockbandet Jerusalem.

Men den officiella invigningen sker i kväll. Då talar Ida-Maria Brengesjö. Söndag förmiddag blir det gudstjänst, och då ska Anders Marklund predika. Han gör det utifrån konferensens tema ”Välkommen hem”.

– Det är ett tema som vi har haft som församling i ett helt år. Min personliga syn på temat är att församlingar i Sverige i dag behöver sträcka på sig. Vi behöver öppna våra dörrar, vi behöver öppna för människor som inte riktigt tror att de duger, att de platsar. Det är viktigt att ge liv och mening åt dem, att blåsa liv i en låga som kanske håller på att brinna ut.

Temat grundar sig på på fyra olika bibelord. De handlar om tro som ett senapskorn som får växa, och om att inte släcka en tynande låga. Och så finns bibelordet från Lukasevangeliet om det förlorade fåret.

– Herden går ut och letar efter ett enda får, trots att 99 av 100 finns i flocken. Att han tänker om det förlorade fåret: ”Jag måste få tag på det”.

Till sist ett annat bibelord från Lukasevangeliet om den förlorade sonen, som lever i sus och dus och slarvar bort sitt arv, men sedan återvänder hem som en fattiglapp.

– Pappan tog emot honom och han gav honom sin fotsida mantel. Det var det finaste plagget i garderoben. Sedan gav han honom ett par skor – gissningsvis kom han barfota. Han fick också en ring. Det innebar att han är en del i förbundet. Han fick tillbaka allt, trots att han snurrat runt en hel del, säger Anders Marklund.

– Vi ska utrusta församlingarna med det tänket.

Under veckan kommer det att bli gudstjänster, samtal och aktiviteter. Det ordnas häng för unga mellan 13 och 18 år, ”Hönö ung CREW”, det blir bibelstudium och strategisk bön, nattvard, barnmöten, sång dans och lek för barn 9-15, ”Soul children”, morgonträning för den motionssugna och mycket annat.

För många av gästerna på Hönö är veckan ett slags kombo av viktiga möten, gemenskap och semester. Vädret är förstås viktigt, inte minst med tanke på att Hönö erbjuder rika möjligheter till bad och strandhäng.

– Det är nära till vatten var man än bor på Hönö, säger Anders Marklund. Just nu är han nöjd över vädret: sol och ett varmt hav, och han hoppas förstås på att det fina vädret fortsätter. Men mest hoppas han på en konferens som erbjuder rika möjligheter till Gudsmöten.

– Jag längtar efter att det ska finnas en tydlig Gudsnärvaro för alla generationer. Det hoppas jag verkligen på. Vi vill att Gud ska bli tydlig och synlig. Jag vill peka på bekännelsen till Kristus. Vi är inte en förening, vi är Kristi kropp som samlas kring Kristus.

---

Fakta: Hönökonferensen

  • Hönökonferensen har sedan 1945 anordnas av Hönö missionsförsamling, som tillhör Equmeniakyrkan.
  • Årets Hönökonferens hålls 8–16 juli. Bland de medverkande finns Ida-Maria Brengesjö, Anton Ahlmark, Anders Marklund, Sara Spencer, Jonas Lund, Johanna Samuelsson, Anders-Petter Sjödin, Niklas Holmefur, Gustav Marklund och Betz Assefa.


---

Fler artiklar för dig